SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Desertul cu o tradiție de câteva secole: julfa de Crăciun – (FOTO, VIDEO)

26 decembrie, 2015 Autor: Lucia Cujbă Sursa: digi24.ro


În satele Moldovei de peste Prut, perioada Crăciunului este strâns legată de un desert special – turtele cu julfă sau Pelincile Domnului. Tradiţia spune că turtele se pregătesc pentru a-l întâmpina cum se cuvine pe pruncul Iisus. Este un desert cu o tradiție de câteva secole, făcut după o rețetă de post care se învață de la bătrânii satului.

Turtele cu julfă se prepară de obicei în ultima zi din Postul Crăciunului. Turta este realizată din aluat nedospit, spre deosebire de copturile rituale din zilele Crăciunului. Acestea sugerează austeritatea şi aşteptarea sărbătorii Crăciunului. Moldovenii obişnuiesc să dea turtele de pomană sau să-l întâmpine pe preot în ajunul Crăciunului.

Cu câteva zile înainte de Ajun, se coc foile din aluatul făcut doar cu apă, sare şi făină. Pentru o turtă se folosesc până la 25 de foi de aluat însiropate cu apă îndulcită cu miere sau cu zahăr. Tradiţional, în ziua de Ajun, aluatul se umple cu julfă – o compoziţie de seminţe de cânepă pisată şi fiartă. Cine nu are cânepă, fiindcă nu prea se mai cultivă, foloseşte nucă.

 

Pentru un plus de savoare, turtele cu julfă pot fi servite cu dulceață de trandafiri. Dar poate mai important decât atât, julfa va fi mai gustoasă împărțită cu cei dragi, la masa de Crăciun.

Comentarii