SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Deserturi care au sub 300 de calorii

18 septembrie, 2015 Autor: Irina Rogojina Sursa: GF.ro


Cine a zis că nu poți mânca dulciuri când ești la dietă? Desertul este una dintre micile plăceri ale vieții și renunțând la el nu faci altceva decât să acumulezi frustrări. Chiar și nutriționiștii spun că nu trebuie să renunțăm la zahăr; doar să îl consumăm cu moderație.

Acadele din mere caramelizate (124  kcal)

Ingrediente:

ulei de floarea-soarelui, pentru uns
2-3 mere mici, crocante
nuci tocate (opțional)
ciocolată neagră, topită (opțional)
PENTRU CARAMEL
200g de zahăr
50g de sirop de zahăr sau miere
½ linguriță oțet din vin alb
1 cubuleț de unt
1 lingură de smântână

Mod de preparare:

  •  Unge cu ulei o tavă mare, o spatulă și o lingură de metal. Pentru caramel, pune zahărul, siropul sau mierea, oțetul și untul într-o cratiță mică și încălzește-le până când zahărul se dizolvă.
  •  Între timp, taie merele în felii robuste, cu grosimea de circa 1cm, și împinge un băț de acadea sau o frigare din lemn prin marginea feliilor astfel încât vârful să ajungă până în centru – dacă frigările pe care le ai sunt prea lungi, taie-le în două înainte de a le folosi.
  • După ce se dizolvă zahărul, dă focul mai mare și lasă siropul să dea în clocot. Pune în el un termometru pentru zahăr și fierbe totul până când temperatura ajunge la 148°C. Îndepărtează imediat caramelul de pe foc și amestecă în el cu ajutorul spatulei unse cu ulei. Lasă caramelul să se răcească și să se îngroașe un pic, apoi ține acadelele deasupra cratiței, câte una, și toarnă caramel pe ele, cu ajutorul unei linguri, pentru a forma un strat gros pe una dintre părțile feliilor de mere. Lasă caramelul în exces să se scurgă de pe mere, apoi transferă acadelele în tava pregătită anterior, cu partea caramelizată în sus, și presară deasupra nuci tocate, în cazul în care folosești. Dacă în tavă caramelul devine prea ferm, încălzește-l ușor pentru a se topi din nou.
  • Lasă feliile să se răcească până când se întăresc, apoi stropește-le cu ciocolată neagră, dacă dorești. Așteaptă puțin să se întărească sosul, apoi savurează-le.

 

Biscuiți cu fistic și merișoare (140 kcal)

Ingrediente:

175g de unt moale
85g de zahăr
½ linguriţă extract de vanilie
225g de făină
75g de fistic
75g de merişoare uscate

Mod de preparare:

  • Se amestecă untul, zahărul şi vanilia cu o lingură de lemn. Se adaugă făina, apoi fisticul şi merişoarele – s-ar putea să fie nevoie să-ţi foloseşti mâinile în această etapă a reţetei, ca să frămânţi amestecul până se obţine un aluat. Se împarte aluatul în jumătate şi se modelează fiecare bucată într-un cilindru cu diametrul cam de 5cm. Se înfăşoară în folie alimentară, apoi se dă la rece 1 oră sau se congelează până la 3 luni.
  • Se încinge cuptorul la 180° C/ gaz 4. Se taie aluatul în felii groase de 1 cm, se pun feliile pe o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se coc 12-15 minute. Se răcesc complet pe tavă.
  • V.N. per prăjiturică: 140 kilocalorii, 2g proteine, 9g grăsimi, 4g grăsimi saturate, 15g carbohidraţi, 0g fibre, 7g zahăr, 0,10g sare

 

Comentarii