SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Despre somn şi vis

12 mai, 2016 Autor: Sorina Dima Foto: momitforward.com

DIVERSESomnul reprezintă modalitatea prin care corpul se poate regenera și își poate redobândi vitalitatea pierdută în timpul zilei. Atât sistemul locomotor, cât și sistemul cognitiv, nu își pot desfășura activitatea la parametri optimi pentru o perioadă îndelungată de timp, fără repaos. De aceea, este nevoie de un somn odihnitor, prin care procesele fiziologice să poată reveni la normal.
  • Ştiai că dacă îţi ia mai puţin de 5 minute să adormi poţi considera că acesta este un indiciu clar al faptului că nu dormi destul?
  • Chiar dacă există diferenţe între ce şi cum visăm în perioadele de somn profund (REM) şi cele de somn non-REM, oamenii de ştiinţă bănuiesc că, practic, nu există vreun moment al somnului în care să nu visăm deloc.
  • Alt fenomen asociat somnului – nesănătos, de altfel – este sforăitul. 45% dintre noi sforăim ocazional, în timp ce un procent de 25% de ne-norocoşi sforăie în fiecare noapte.

  • Dincolo de valoarea viselor, trebuie menţionat că oamenii arată capacităţi diferite de a-şi aminti scenariile derulate în creier în timp ce dormeau şi că aproximativ 12% dintre noi visează exclusiv în alb şi negru.
  • Spre deosebire de visatul cu ochii deschişi, visatul asociat somnului nu are vreun scop altul decât cel practic. Unii oameni de ştiinţă sunt de părere că acesta curăţă informaţiile nefolositoare acumulate peste zi şi întăreşte conexiunile valoroase, în timp ce alţii cred că întregul proces este pur şi simplu o furtună de reacţii chimice cerebrale fără vreun scop sau înţeles anume.
  • O altă caracteristică a somnului care ne desparte în categorii este poziţia preferată. Poziţia fetală este, de departe, cea mai frecventă, cu un procent de 41%. Urmează poziţia rigidă a ,,buşteanului’’ – 14%. 13% dintre noi preferă poziţia aplecat înainte cu braţele întinse ca după persoana iubită, 8% poziţia ,,soldat’’ – pe spate, cu mâinile pe lângă corp, 7%  poziţia ,,cădere liberă’’ – pe burtă, şi 5% poziţia ,,stea de mare’’ – pe spate cu braţele ridicate la nivelul capului.

Orice trăsături ar avea, somnul nostru este, în mod evident, ,,uman’’. Asta întrucât girafele dorm numai aproximativ 2 ore pe zi, în reprize scurte de 10 minute, iar urşii koala nu mai puţin de 22 de ore, în timp ce raţele au capacitatea de a dormi ,,iepureşte’’, cu numai o jumătate a creierului în stare de repaos, pentru a fi în alertă în cazul unui eventual atac al prădătorilor.

Comentarii