SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

DRAGOBETE 2017: Tradiţii şi superstiţii de ZIUA ÎNDRĂGOSTIŢILOR la români. Ce trebuie să faci ca să ai noroc în dragoste

24 februarie, 2017 Autor: Olga Rusu Sursa: fanatik.ro Foto: google.com
drago_46388200_81570600

DIVERSEDRAGOBETE 2017: În fiecare an pe 24 februarie se sărbătorește Dragobetele, Ziua Națională a iubirii la români. Există o mulțime de supersitii și tradiții legate de această zi, de care trebuie să țineți seamă.

DRAGOBETE 2017: În vremuri de demult (în anumite zone chiar și astăzi!), în această zi de mare sărbătoare, tinerii îmbrăcați în straie frumoase, cuviincioase obișnuiau să se strângă în păduri și să culeagă în buchetele cele dintâi flori ale primăverii. Culesul florilor se continua cu voie bună și cântece, cu un fel de joc numit „zburătorit”.

La ceasul prânzului, fetele porneau în fuga către sat, iar băieții le fugăreau, încercând să le prindă și să le dea un sărut. Dacă băiatul îi era drag fetei, aceasta se lăsa prinsă, ulterior având loc și sărutul considerat echivalent al logodnei și al începutului iubirii între cei doi. Înspre seară, logodna urma să fie anunțată comunității satului și membrilor familiei. Cei care participau la sărbătoare, respectând tradiția, erau considerați a fi binecuvântați în acel an. Ei vor avea parte de belșug, fiind feriți în schimb de boli și febră. Conform anumitor superstiții din bătrâni, cei care nu sărbătoreau această zi erau pedepsiți să nu poată iubi în acel an.

Dacă vremea era mohorâtă în această zi, dacă era foarte frig, ploua sau ningea, tinerii se strângeau într-o casă „să facă de Dragobete”, să petreacă, să lege prietenii, să se țină de jocuri și ghidușii. În anumite zone fetele tinere obișnuiau să arunce acuzații pentru farmecele de urâciune făcute împotriva rivalelor în iubire. De asemenea, tinerii flăcăi își creșteau ușor brațul în forma unei cruci și își atingeau tăieturile rostind jurământul de a rămâne pe viață frați de sânge.

Comentarii