SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Eco-funeralii sau cum morții se vor „transforma” în copaci

24 octombrie, 2015 Autor: Lucia Cujbă Sursa: mediafax.ro Foto: capsulamundi.it


Doi designeri italieni știu sau, cel puțin, susțin că știu cum să transforme morții în copaci. Da, sună bizar și, pe alocuri, chiar sinistru, însă ideea lor s-ar putea să prindă viață.

Italienii Anna Citelli şi Raoul Bretzel au creat un nou tip de sicriu: capsule funerare ecologice, ce reprezintă o alternativă faţă de maniera în care oamenii îşi îngroapă morţii.  „Capsula Mundi”, căci așa se numește proiectul,  propune înlocuirea cimitirelor cu păduri. Pentru aceasta, ei au creat un fel de capsule funerare. Acestea sunt fabricate din amidon, o substanţă 100% biodegradabilă. Capsulele sunt menite să adăpostească trupurile neînsufleţite ale defuncţilor, plasate în poziţie fetală, după care este îngropată, ca un sicriu obișnuit. Ulterior, potrivit proiectului, un copac tânăr va fi plantat deasupra acestui sicriu ecologic. Arborele va începe să crească, hrănindu-se treptat cu nutrimentele furnizate de „păstaia”  respectivă.

 

 

„În calitate de designeri, ne-am întrebat care ar fi rolul nostru într-o societate care s-a îndepărtat de natură, satisfăcută şi supraîncărcată cu obiecte. Am vrut să ne consacrăm întreaga activitate acestui moment important”, au precizat cei doi.

În cadrul acestui proiect, sunt propuse peste 20 de tipuri diferite de copaci, alegerea revenindu-i defunctului sau familiei acestuia. Astfel, în locul pietrelor funerare, deasupra cimitirului va crește un fel de pădure „sacră”.

„Pentru a face un sicriu astăzi, trebuie să tai un copac pentru a obţine lemnul său preţios. Un sicriu are o durată scurtă de viaţă şi este un produs al societăţii noastre. Creşterea unui copac necesită între 10 şi 40 de ani, dar un sicriu este expus timp de doar trei zile. Capsula Mundi salvează viaţa unui copac şi propune plantarea a încă unuia”, au explicat iniţiatorii proiectului pe site-ul lor.

Cei doi designeri spun că au fost deja contactaţi de mai multe persoane care s-au arătat interesate de proiect. Totuşi, acesta nu este agreat de autorități, care nu vor să adopte legea ce le-ar permite celor doi designeri să-și aplice ideile. În Italia, doar lemnul poate fi utilizat pentru a fabrica sicrie în forma clasică a unei cutii. Cimitirele trebuie, de asemenea, să se afle în zone controlate şi îngrădite.

„Capsula Mundi”  nu este singurul proiect de înmormântare ecologică sau „verde”. În contextul în care îngrijorările oamenilor faţă de impactul asupra mediului înconjurător s-au intensificat tot mai mult în ultimii ani, numeroase alte concepte similare au început să apară. În Franţa există deja proiectul Arbres De Mémoire, un parc funerar situat în departamentul Maine-et-Loire, care propune depunerea urnelor cu cenuşa defuncţilor în centrul rădăcinilor unui copac ales special în prealabil.

Aici veți găsi mai multe explicații și imagini.

Comentarii