SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Evitați intoxicațiile! Cum deosebim ciupercile comestibile de cele otrăvitoare

9 iulie, 2015 Autor: Nataşa Bujor


Specialiștii avertizează că ciupercile de pădure au suferit modificări radicale, prin urmare, este foarte greu să le separăm pe cele comestibile de cele otrăvitoare. În consecință, numărul de persoane intoxicate a crescut considerabil, mai ales în rândul copiilor. Dacă tot vara este anotimpul ciupercilor, ar fi bine să ne documentăm și să fim precauți atunci când optăm pentru bucate în conținutul cărora se găsesc aceste legume.

Deși par apetisante, multe specii de ciuperci sunt dăunătoare și ne pot crea probleme de sănătate, cum ar fi indigestie sau otrăvire. Cei care sunt mari amatori de primblări prin pădure, în căutare de ciuperci, ar trebui să fie precauți și să analizeze bine constituția legumelor înainte de a le culege.

În primul rând, fiecare dintre noi ar trebui să cunoască speciile de ciuperci care sunt mortale:

 

 

Omphalotus Olearius 

Amanita Pantherina 

Multe alte specii care se deosebesc cu greu de cele comestibile, nu sunt mortale dar pot provoca diaree, halucinații sau colici.

Există, totuși, criterii care ne semnalează că ciupercile sunt dăunătoare.

Cele otrăvitoare pot fi deosebite prin forma lor neregulată, sau prin petele prezente pe pălăriuță. Mirosul și gustul, la fel, sunt indicii importante. Ciupercile comestibile nu vor avea niciodată un miros înțepător, dar vor mirosi ca și castanele și vor avea gust asemănător cu cel al făinii sau al alunelor. La fel, atunci când vorfi puse la fiert, acestea nu-și vor schimba culoarea.

O metodă deseori întâlnită cu ajutorul căreia ciupercile sunt verificate dacă sunt bune sau nu, este ceapa.  Atunci când le punem la fiert, aruncăm o ceapă în apă. Dacă în timpul fierberii ceapa prinde o culoare albastră-verzuie, atunci ciupercile sunt otrăvitoare.

Medicii recomandă doar consumul ciupercilor care au aviz sanitar, și nicidecum consumul celor cumpărate de la colțul străzii.

Comentarii