SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

EXCLUSIV! Valerian Mânzat a ajuns la SPITAL cu un dinte spart și mai multe fracturi. Avocatul acuză că a fost bruscat la secția de poliție – (FOTO)

27 mai, 2017 Autor: Ecaterina Beschier

EXCLUSIVLegile și echitatea funcționează parțial și fără integritate, iar influența și ordinele străpung echidistanța și valorile obiective ale constituției. E doar o chestiune de timp până când adevărul sau nevinovăția ies la iveală, iar atunci când se întâmplă, hotărârea și sentința nu cântăresc la fel de greu precum acuzațiile.

Pentru persoanele cunoscute, învinuirile serioase devin și mai grave din cauza statutului personal, la fel cum s-a întâmplat și cu acuzațiile aduse avocatului Valerian Mânzat cu câteva luni în urmă și iarăși, recent. Procesul său a devenit exagerat iar felul în care informațiile despre el au fost mediatizate arată cât de ușor poate fi pătată reputația unei persoane publice și că prezumpția de nevinovăție nu este o garanție constituțională.

Dosarele de învinuire

În februarie 2017, avocatul a fost acuzat de înșelăciune, abuz de încredere și extorcare, într-un caz apărut peste noapte și dispărut aproape la fel de repede. Valerian și-a ispășit pedeapsa – 30 de zile în Penitenciarul numărul 13 din Capitală.

Pe 19 mai, Valerian Mînzat devine din nou învinuit de înscenarea unui accident, în urma căruia ar fi trebuit să încaseze puțin peste €14.000 din partea unei companii de asigurări. Avocatul a fost reținut în seara de 26 mai la secția de poliție din sectorul Ciocana unde a pledat nevinovat în fața judecătorului. Decizia hotărâtă pentru avocat este de 9 ani de închisoare.

Un exercițiu de calcul și imaginație

În procesele de judecată ale avocatului se observă o diferență clară a sentinței. 30 de zile de izolare pentru o presupusă „extorcare” în sumă de €20.000 iar de cealaltă parte, 9 ani de pușcărie, adică o sentință de 108 ori mai severă, pentru o pagubă ipotetică de €14.000.

Tratamentul brutal și persecuția

În aceste momente, Valerian Mînzat se află în spital după ce, în urma unor bruscări la secție, avocatul a suferit mai multe traume printre care o fractură de coastă și un dinte, după spusele lui.

18762531_1310484229071363_1590664230_n (2)

Într-o conversație privată pe facebook, acesta descrie că a fost târât pe jos și bătut iar telefonul i-a fost stricat.

18762654_1586111311413495_704376270_n

Înainte să ajungă la spital, Valerian a postat un mesaj deschis pe pagina lui de facebook unde, în câteva rânduri, și-a exprimat părerea vizavi de acuzațiile care îi sunt aduse și decizia sentinței.

„Sunt acum prezent la Inspectoratul de Poliție Ciocana. Poliția a primit sentința care impune reținerea mea. Știam că va veni această hârtie de o lună în urmă și de la o zi la alta, am la mine pașapoartele și lei de plecare dar nu m-am eschivat pentru că sunt nevinovat și pentru 32.000 de lei pe care nu i-am ridicat de la Moldasig să fiu condamnat la 9 ani de pușcărie, eu cred că asta nu e normal în justiție și trebuie demonstrat acest lucru. Continui să cred că justiția noastră este selectivă, iar dosarele de decid după cum bate vântul și după cum cântă facebook dar eu am familie, copilaș care nu se culcă până nu vin eu acasă„.

PROMOTIME susține cazul lui Valerian Mînzat

Dacă toate aceste atrocități i se pot întâmpla unei persoane influente care lucrează în domeniul juridic, un tată, soț și plătitor de taxe, un om de rând nu ar avea nicio șansă împotriva regimului distinctiv de justiție.

Comentarii