SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Facebook a anunțat planurile pentru următorii 10 ani – (VIDEO)

13 aprilie, 2016 Autor: Nicoletta Marcu

DIVERSEMark Zuckerberg a anunțat la conferința anuală F8 a dezvoltatorilor cum vede viitorii zece ani ai Facebook, insistând pe inteligența artificială, live video, realitate virtuală și conectarea tutror oamenilor la Internet.

Messenger, folosit de 900 milioane de persoane, are de acum o nouă platformă pe care dezvoltatorii sunt invitați să creeze agenți software inteligenți (boți) care să permită o comunicare simplă între utilizatori și diverse companii. Poți cere pe Messenger unei publicații să îți trimită știri despre un anumit subiect sau poți comanda flori direct din mesageria instant, fără a mai deschide browserul sau o altă aplicație.

Facebook a anunțat în 2014 că Messenger se va transforma dintr-o simplă aplicație de chat, într-o platformă complexă care va primi o mulțime de aplicații. Acum, Facebook a lansat Messenger Platform prin care dezvoltatorii pot crea pentru orice companie diverse module ce vor fi integrate în Messenger, fiind vorba în special de boți (chat-bots).

Dacă acele companii care vor avea boți, vor vinde mai mult datorită lor, și Facebook va face mai mulți bani.

Acesti boți sunt soft-uri automate care, ajutate de inteligența artificială, pot fi folosite în aplicații precum Messenger. În general, boții rulează sarcini simple și repetitive într-un ritm mult mai rapid decât ar putea o ființă umană.

Construiti fiind pe principiul retelelor neurale, boții sunt dotati cu un anumit grad de inteligenta artificiala si devin cu timpul, tot mai eficienti in raspunsuri.

Acum, Facebook invita dezvoltatorii sa creeze boti pentru diverse companii cu care userii sa interactioneze rapid. Exemplul prezentat pe scena arata un utilizator vorbind pe Messenger cu un bot al CNN care ii trimite zilnic stiri si de la care poate cere sa afle noutati despre un anumit subiect.

Un alt exemplu este constituit de interactiunea cu o florarie online. Utilizatorul ii scrie chat-bot-ului florariei ce fel de buchet vrea sa comande, robotul software il intreaba ce sa scie pe biletelul atasat buchetului si comanda este facuta.

Facebook promite sa puna la dispozitia dezvoltatorilor si diverse unelte derivate din propriile cercetari in domeniul inteligentei artificiale, pentru ca botii creati sa devina tot mai complecsi, si sa „inteleaga” ce vor userii. Este clar ca botii de inceput vor fi simpli si vor putea emite doar fraze puternic standardizate, insa lucrurile ar trebui sa se schimbe in cativa ani.

Facebook va imbunatati si optiunea de live video lansata de curand, punand API-uri la dispozitia dezvoltatorilor dornici sa contruiasca aplicatii de live video streaming de pe diverse terminale, cum ar fi dronele.

Mark Zuckerberg spune ca Facebook se va concentra pe trei directii in urmatorii zece ani:
– conectarea tuturor la internet
– inteligenta artificiala care sa faca serviciile mai intuitive
– realitate virtuala si augmentata

Zuckerberg spune ca patru miliarde de locuitori nu au acces la internet fie pentru ca nu-si permit, fie pentru ca operaorii nu vor sa investeasca sau pentru ca oamenii nu stiu ce beneficii le poate aduce internetul. Zuckerberg spune ca in cateva luni Facebook va lansa primul satelit care sa aduca internet in Africa Subsahariana unde conectivitatea este extrem de scazuta. Facebook dezvolta si metode prin care traficul de date sa fie cat se poate de ieftin, iar aplicatiile sa consume minimul de date posibil.

La finalul prezentarii Zuckerberg a aratat si manetele (controlere) pentru dispozitivul de realitate virtuala Oculus Rift, acestea permitand interactiunea cu diverse elemente din aplicatiile de VR.

Comentarii