SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Faceți cunoștință cu bucatele tradiționale maramureșene

19 mai, 2015 Autor: Irina Rogojina
bm


Mâncarea nu este doar o necesitate, ci și un răsfăț, iar dacă e gătită într-un mod special și provine dintr-o anumită regiune, ea poate deveni un simbol de autenticitate și tradiționalism.

Chiar dacă și la noi, în Republica Moldova, se gătesc plăcinte, mămăligă sau sarmale, cele din Maramureș diferă de bucatele noastre. Plăcintele sunt crețe, umplute cu brânză dulce sau cu brânză cu mărar, iar mămăliga, numită și coleșă, nu se servește simplă, ci se face pe pături sau, altfel zis, pe straturi. Ea se gătește intercalând între straturile de coleșă brânză, șuncă sau cârnați, după care se bagă la cuptor.

De asemenea, moroșenii preferă ciorbele,  în special cele de legume și de ciurgăi (supa de găină cu tăiței de casă), sau pancovele, numite și gogoșelele Maramureșului. În fiecare an gospodarii si gospodinele din această zonă prepară cârnați de casă care sunt delicioși, în special serviți cu cea mai căutată băutură a zonei, horinca, de asemenea preparată acasă.

Să mănânci în Maramureș este un adevărat răsfăț, de aceea dacă aveți planuri să vizitați acest colț al României, nu ezitați să treceți pe la restaurantele tradiționale și să gustați din bunătățile menționate mai sus.

Comentarii