SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Filme celebre, dar interzise

19 iunie, 2015 Autor: Cristina Movilă Sursa: urbology.ro Foto: youtube.com


Sexul, violenţa, indecenţa, decadenţa morală, religia sunt doar câteva dintre motivele care au stat la baza interzicerii unor filme. Unele nu au fost distribuite în cinematografe, în altele secvenţele au fost cenzurate sau chiar scoase definitiv la montaj. O parte au fost considerate prea dure pentru vremea lor. Este surprinzător că pe această listă de pelicule interzise se află şi producţii pentru copii, dar şi creaţii de Oscar. Însă toată lumea ştie că ”fructul interzis e mai dulce”.

10. THE TEXAS CHAINSAW MASSACRE (1974)

Unul dintre cele mai importante filme de groază care au fost imprimate pe celuloid. A fost lansat în anul 1974, o perioadă în care libertatea de expresie, antieroii şi contracultura erau la modă. Probabil de aceea a fost interzis în multe ţări după plângerile venite din partea auditoriului. Popularitatea acestui film a făcut din el o franciză şi a stabilit un reper important pentru amatorii acestui gen.

9. E.T. (1982)

Capodopera lui Steven Spielberg, care a fost apreciată deopotrivă de copii şi de adulţi, a fost primită cu reticenţă în ţările nordice. În Suedia, Finlanda şi Norvegia, filmul a fost interzis copiilor sub 12 ani. Autorităţile scandinave au spus că pelicula portretizează adulţii ca fiind duşmani ai copiilor şi nu au dorit să încurajeze ori să perpetueze această idee.

8. NATURAL BORN KILLERS (1994)

Este clar că Oliver Stone nu a făcut niciun compromis cu acest film. Este una dintre cele mai controversate producţii din ultimii 30 de ani. „Născuţi asasini“ prezintă povestea a doi criminali în serie, Mickey şi Mallory Knox, şi felul în care mass-media îi transformă rapid în mari vedete. Scenariul a fost scris de Quentin Tarantino, dar după modificările făcute de Oliver Stone, acesta a cerut ca numele său să fie scos de pe generic. Fiindcă la acea vreme s-a crezut că vizionarea ei ar putea crea tipare pentu asasini, pelicula a fost interzisă în Irlanda şi a apărut mult mai târziu în Marea Britanie. Pentru Statele Unite a fost nevoie ca Oliver Stone să scoată anumite scene ca el să primească ratingul R, adică numai cei cu vârsta de peste 17 ani îl pot vedea.

7. LIFE OF BRIAN (1979)

Acum este privit ca o comedie clasică, dar Life Of Brian a fost în centrul unor controverse, fiind criticat dur de numeroase grupări religioase. În Marea Britanie, importante zone l-au interzis de la difuzare. În Irlanda şi Norvegia, filmul a fost interzis complet. Pelicula povesteşte viaţa, moartea şi învierea lui Brian din Nazaret, un profet evreu care vrea să elibereze Nazaretul de opresiunile romanilor. În Life of Brian există numeroase aluzii politice şi sociale.

6. BEN HUR (1959)

Una dintre cele mai importante producţii epice din istoria filmului. Astăzi, ea se află la loc de cinste printre cinefili, dar în China a fost interzisă complet invocându-se o presupusă propagandă creştină. Alte filme care nu au convins cenzorii din China au fost „Piraţii din Caraibe“, „Tomb Rider“ şi „The Departed – Cârtiţa“.

5. DISTRICT 9 (2009)

Un SF care nu a fost gustat de toată lumea. A fost interzis în Nigeria deoarece autorităţile au spus că este plin de accente rasiste. Nu dădea bine ca în film, în schimbul banilor, vizitatorii extratereştri să primească mâncare, arme şi prostituate. Sony Pictures a precizat într-un comunicat că scenariul este bazat pe ficţiune şi nu a dorit să aducă ofense nimănui.

4. CRASH (1996)

Nu trebuie confundat cu filmul cu acelaşi nume care a primit Oscarul în 2004. Vorbim despre adaptarea cărţii lui JG Ballard de către regizorul David Cronenberg. Pelicula urmăreşte legăturile dintre accidentele rutiere şi impulsurile sexuale; a fost atât de explicită în descriere şi vizual, încât Consiliul Westminster din Marea Britanie l-a oprit de la vizionare în West End.

3. 2012 (ANUL APARIŢIEI 2009)

Cei mai mulţi cinefili au înţeles latura apocaliptică a acestei pelicule şi au luat-o ca atare. Este doar un film pe care-l savurezi cu o găleată de floricele şi bere. Guvernul nord-coreean a fost de altă părere. Titlul „2012“ a corespuns cu împlinirea a 100 de ani de la naşterea liderului Kim Il Sung, iar autorităţile nu au vrut să asocieze această sărbătoare cu scenariile apocaliptice pentru cetăţenii lor.

2. A CLOCKWORK ORANGE (1971)

Viziunea lui Stanley Kubrick despre viitor în filmul care este o adaptare după nuvela lui Anthony Burgess a creat o adevărată isterie. Iniţial, acesta a rulat în Marea Britanie, dar după o serie de crime ce au avut ca tipar poveştile din film, regizorul a retras producţia de la distribuţie. Filmul a fost foarte dificil de vizionat în Marea Britanie, timp de aproape 30 de ani, până la moartea lui Kubrick, în 1999.

1. BLUE JASMINE (2013)

Cate Blanchett a primit un Oscar pentru interpretarea din Blue Jasmine, dar nu toată lumea l-a privit cu ochi buni. Guvernul din India l-a interzis, afirmând că promovează fumatul. În comunicat s-a mai precizat că aceste scene ar trebui să conţină avertismentul că „fumatul dăunează sănătăţii“, exact ca şi cele de pe pachetele de ţigări. Cum regizorul Woody Allen a refuzat acest lucru, filmul de Oscar a fost interzis în India.

Comentarii