SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Filme despre călătorii care ne pun pe gânduri

12 iunie, 2015 Autor: Cristina Movilă Sursa: travelgirls.ro


De-a lungul timpului, multe dintre ideile de călătorii ne-au venit din filme și nu puține au fost ocaziile când au plecat la drum să vadă locurile în care s-au turnat povești de dragoste ori aventuri ale unor personaje jucate de actori celebri. Pe lângă motivația de a pleca la drum, multe dintre filmele despre călătorii ne pun pe gânduri iar la sfârșit, când se derulează genericul, începem a ne pune întrebări: oare am pornit la drum cu persoana potrivită?, oare n-am pierdut prea mult timp muncind în ultimii ani?, oare știu destule despre strămoșii mei? etc.

 

Everything Is Illuminated

Evreul american Jonathan (Elijah Wood) pornește într-o călătorie inimaginabil de emoționantă în Ucraina, curios să afle mai multe despre bunicul său care a murit de curând. E așteptat în gară cu surle, trâmbițe și o adevărată fanfară condusă de către Alex, ucraineanul ce urmează să-i fie translator, partener de drum, ghid și prieten. Diferențele culturale între Jonathan și ucraineni apar la tot pasul pe parcursul filmului, fapt ce face drama să aibă un strop de umor.

 

RV – Runaway Vacation

Filmul este un monument de argumente pentru călătoriile de familie. Deși poate părea o comedioară ușoară de duminică, superficială, Robin Williams joacă minunat rolul unui tată care încearcă să împace și capra și varza. Adică și serviciul și familia. Fiind nevoit să lucreze chiar și în vacanță, tatăl cumpără o autorulotă imensă unde își împachetează (mai mult cu forța) toată familia și pleacă într-un roadtrip ce are să fie memorabil pentru fiecare dintre ei.

 

The Straight Story

Alvin, bătrânul ursuz ce locuiește împreună cu fiica sa Rose, află că fratele său este bolnav și, deși nu mai vorbise cu el de peste un deceniu, hotărăște să plece să-l vadă, drum ce se transformă într-o călătorie demnă mai degrabă de o comedie. Cum nu mai poate să conducă o mașină iar lipsa banilor îl împiedică să cumpere un bilet pentru acest drum, Alvin hotărăște să se îmbarce pe mașina de tuns iarba, un tractoraș ce pare că a văzut la fel de multe la viața sa ca stăpânul său. Filmul este extrem de emoționant așa că dacă te știi sensibilă la astfel drame, ai face bine să ții șervețelele și ciocolata aproape.

Lost in Translation

Timp de mulți ani “Lost in translation” a fost filmul meu preferat și îl revăd oricând cu plăcere chiar dacă e departe de a fi un film care să te binedispună. Charlotte, jucată de frumoasa Scarlet Johansson, ajunge în Tokyo cu soțul ei, artist venit în Japonia “cu treabă”. Blonda se plictisește teribil singură în camera de hotel și tânjește după un partener cu care să-și împartă atât singurătatea cât și micile explorări. Pe Bob Harris (jucat de Bill Murray), vedeta americană venită în Tokyo ca să filmeze o reclamă, îl găsește într-o seară în barul hotelului și încet-încet între cei doi se leagă o prietenie lacrimogenă. Escapadele lor în oraș, diferențele culturale și peripețiile prin care trec împreună aduc un strop de umor dramei.

Mongol. The rise of Genghis Khan

“Mongol. The rise of Genghis Khan” prezintă viața lui Genghis Khan – cel mai mare cuceritor din istorie. Deși filmul nu cuprinde prea multe cuvinte, scenele sunt extrem de emoționante și dure, asemenea vieții din podișul Mongoliei și vă va contura ori explica mai bine câteva repere din istoria omenirii. “Mongol. The rise of Genghis Khan” e un film despre călătoria de o viață a lui Genghis Khan și a întregului popor nomad mongol prin Asia Centrală.

About  Schmidt

Jack Nicholson este maestru în rolurile de nebun iar cel al proaspătului pensionar și văduv Warren Schmidt îi iese de minune. Spre deosebire de celelalte filme, în “About Schmidt”, actorul reușește să enerveze la culme, să întristeze, să facă spectatotul să râdă. Toată viața lui Warren Schmidt însemna până de curând job, soție și fiica sa. Deodată le pierde pe toate și o ia efectiv razna. În încercarea de a se păcăli că totul e în regulă, se urcă în ditamai rulota cumpărată de răposata sa nevastă și pleacă la drum într-o călătorie la fel de nebună spre nunta fiicei sale.

“Planes, trains and automobiles” spune povestea a doi călători de nevoie,  Neal (Steve Martin) și Del (John Candy), care din cauza unor coincidențe trase de păr, nu reușesc să scape unul de altul pe parcursul unei călătorii pline cu vârf de ghinioane.

Comentarii