SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Folosiți hrișca și la sărbătoare, în 5 rețete speciale

6 iunie, 2015 Autor: Ana Creascov Sursa: takprosto.cc


Hrișca se găsește în aproape toate dulapurile gospodinelor de la noi. Cu toate acestea, ele se limitează doar la hrișca fiartă, când vine vorba să o gătească. Fiind un produs universal, aceasta se poate combina și cu ciupercile, cu peștele și cu legumele sau carnea. Cu alte cuvinte, din aceste semințe, considerate banale, se pot prepara și bucate pentru mesele de sărbătoare. Așadar, noi vă prezentăm 5 rețete speciale în care hrișca este ingredientul principal.

1. Pârjoale din hrișcă și ciuperci

Ingrediente: hrișcă – 300g, ciuperci – 200g, o ceapă, ouă – 2, pesmet – 4 linguri, sare, piper după gust.

Mod de preparare: Fierbeți hrișca, apoi așteptați să se răcească. Se prăjesc ciupercile și ceapa până la aspect auriu. Apoi le tocați în blender și le amestecați cu hrișca. Adăugați în amestecul obținut ouăle, sarea și piperul. Din compoziția respectivă formăm pârjoale și le prăjim pe ambele părți.

2. Biscuiți dietetici din hrișcă

Ingrediente: chefir – 150 ml., miere – 1 lingură, ulei de măsline – 1 linguriță, tărâțe de secară – 1 lingură, mere – 2, hrișcă – 1  pahar.

Mod de preparare: Pentru început trebuie să pisați cerealele cât de bine puteți. Dați merele pe răzătoare. Amestecați-le cu hrișca măcinată, tărâțele, uleiul de măsline, chefirul și mierea. Frământați aluatul, acesta trebuie să nu se lipească și nici să nu fie fărâmicios. Dacă vi se pare că e prea uscat, mai adăugați puțin chefir. Formați biluțe din acest aluat, apoi turtiți-le, pentru a obține o formă plată. Biscuiții se pun la cuptor pentru o oră, la o temperatura de 150 de grade.

3. Găină umplută cu hrișcă și ciuperci

Ingrediente:  o găină, un pahar de hrișcă, ciuperci – 200g, o ceapă, un morcov, 2-3 căței de usturoi, piper negru măcinat, cimbru, condimente pentru pui, ulei vegetal și sare.

Mod de preparare: pregătiți găina, condimentând-o cu mirodenii specifice, cu usturoi și sare. Lăsați-o pentru câteva ore în frigider, să se marineze, învelită în folie alimentară. Hrișca o fierbeți puțin, trebuie să fie semicrudă. Căliți ceapa și ciupercile, când acestea sunt aproape gata, adăugați și morcovul ras, lăsându-le pentru câteva minute la foc.

Amestecați hrișca cu ciupercile, adăugați sare și piper, apoi umpleți găina cu conținutul respectiv. Fixați deschiderea găinii cu scobitori, ca să nu iasă umplutura. Găina o puteți băga la cuptor în folie de staniol sau în pungă magică, la o temperatură de 180 de grade, pentru o o oră sau o oră și jumătate, în funcție de mărimea găinii.

4. Clătite din hrișcă

 

Ingrediente: un pahar de hrișcă, lapte – 1 pahar și jumătate, un pahar de făină, 3 ouă, 2 linguri de zahăr, un pic de sare, 2 linguri de ulei vegetal.

Mod de preparare: Fierbeți hrișca și o mărunțiți în blender, până obțineți un piure. Într-un bol, bateți ouăle cu zahărul, sarea și uleiul.  Apoi turnați laptele și piureul. Adăugați făina treptat, amestecând continuu. Trebuie să obțineți o consistență vâscoasă, exact ca în cazul clătitelor clasice. Turnați câte puțin în tigaie și prăjiți clătitele pe ambele părți.

5. Risotto din hrișcă

Ingrediente: 400g de hrișcă, 400g de ciuperci sau carne, 100g. de unt, 100g de ulei, o ceapă, parmezan, după gust.

Mod de preparare: Tocați ceapa și prăjiți-o cu ciupercile până se evaporă tot sucul. Într-un vas, fierbeți hrișca timp de 5-7 minute. Adăugați ciupercile și ceapa, sărați după gust. Apoi acoperiți toată compoziția cu apă, nivelul acesteia să fie cu 1 cm mai mult decât hrișca. Puneți vasul la cuptor pentru 30 de minute, la o temperatură de 180 de grade. Înainte de a o servi, adăugați untul deasupra.

Comentarii