SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Fotograful suprarealist, care distorsionează realitatea fără Photoshop

10 ianuarie, 2015 Autor: Silvia Petrov


„Nu cred că lumea ar trebui să încerce lucrurile din fotografiile mele.”

 

Folosește atât obiecte fizice, cât și tehnici speciale de retușare, pentru a crea lumi fantastice în care orice este posibil. Realizează proiecte fotografice incredibil de creative. A ținut și un discurs minunat pentru TED înainte să împlinească treizeci de ani. Este vorba despre artistul suedez, Erik Johansson, care s-a făcut remarcat prin fotografiile suprarealiste pe care le realizează.
Erik Johansson a acordat, în vara lui 2014, un interviu pentru blogul “The Creators Project”, unde a vorbit despre procesul creativ neobișnuit din spatele fotografiilor lui.

 

Erik Johansson : “Trebuie să găsesc moduri de a rezolva diverse probleme când vreau să fac o fotografie. Totul începe cu o idee și trebuie să găsesc o modalitate de a o pune în practică, de a o transla într-o imagine. Fiecare imagine constă din părți diferite și, pentru că vreau ca lucrarea mea să arate cât mai realist posibil, fotografiez toate aceste părți cu aparatul foto, fără să folosesc tehnici grafice generate de calculator. Așa că mereu încerc să văd cum pot captura diversele elemente care alcătuiesc o lucrare.”

Ca să însceneze ceva ca în viața reală, durează tot atât de mult, cât să modifice o scenă prin intermediul Photoshopului. De aceea, fotograful s-a gândit că e mai distractiv să o facă pe bune.

Mai mult ca atât, Erik Johansson folosește obiecte reale, chiar și animale vii, pentru a obține o fotografie realistă. Rezultatul este uimitor.

”Cel mai important este aspectul vizual, iar imaginile reflectă ceea ce gândește autorul.”, spune Erik Johansson.

“Mesajul rămâne la latitudinea privitorului. În copilărie, când citeam cărți pentru copii, rareori citeam textul. De cele mai multe ori, mă uitam la imagini și îmi cream propria poveste. Așa ar trebui să facă oamenii cu imaginile mele. Eu le dau un titlu și nu-mi place să vorbesc prea mult despre ele, să despic firu-n patru.”

“Inspirația poate veni de oriunde. E important să vezi legături între lucruri care nu se potrivesc în mod normal. De exemplu, am o lucrare în care cablurile de curent cu voltaj mare intră într-o chitară. Ideea mi-a venit pur și simplu uitându-mă la ele. Mi s-a părut că arată ca niște corzi de chitară. Uneori procesul e atât de simplu. ”, mai adaugă artistul.

“În fotografie trebuie doar să faci poze, nu ai nevoie de un aparat scump și nu trebuie să știi să retușezi. Poți învăța multe cu resurse puține. Când nu știu cum să fac ceva, caut pe Google o soluție. La urma urmei, ține doar de imaginație. Mi-ar plăcea să văd cât mai mulți oameni că-și pun imaginația la contribuție.”, a spus Erik Johansson.

Fotograful suedez, Erik Johansson este foarte conștient de volumul de lucru pe care-l face. Mai este ferm convins, că fotografiile pe care le realizează, trebuie făcute de unul singur. Altfel, s-ar crea un haos, iar rezultatul ar fi devastator.

“Cred că trebuie să fii puțin, ca să poți duce la capăt o astfel de muncă. Mereu încerc să arate perfect. Deși e greu să atingi perfecțiunea, cred că mă apropii tot mai tare de fiecare dată. La un moment dat e atât de obositor să lucrezi cu imagini, încât eu unul iau pauze mai lungi. Apoi mă oblig să revin la ele. E bine să ai un astfel de țel perfecționist.”, mai adaugă fotograful.

Pe siteul său, Erik Johansson are multe videoclipuri cu instrucțiuni pentru realizarea acestui gen de proiecte.

“Îmi place să văd scene de making of și de la alți artiști. E foarte interesant să vezi cum creează. Dar cel mai bun sfat pe care îl pot da artiștilor e: Încercați, ăsta e cel mai bun mod de a învăța. Ieșiți și faceți ceva.”, spune Erik Johansson.

Cu siguranță nu de puține ori am încercat aproape fiecare din noi, fie din grabă, fie din alt motiv, să ne călcăm hainele cât timp erau pe noi. Evident, ne-am ars.

Erik Johansson a fost întrebat odată, dacă lucrările lui îi poate încuraja pe oameni să pună în practică idei regretabile?
“Nu cred că lumea ar trebui să încerce lucrurile din fotografiile mele. Poate ar trebui să adaug un bilețel, o notă de avertisment, ceva. Să fim siguri.”, a răspuns Erik Johansson.

Comentarii