SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Galina Tomaș ne învață să slăbim corect

13 mai, 2016 Autor: Daniela Babici


Problema kilogramelor devine un subiect foarte des întilnit pentru că se apropie sezonul estival. Despre aceasta, dar mai ales cum putem slăbi corect, am discutat cu Galina Tomaș- Director General Unica Sport, nutriționist, instructor Unica, magistru în Sănătate Publică, Sport.

Care este rolul unui nutriționist, cu ce ne poate ajuta el?

Un nutriționist te poate ajuta să-ți schimbi stilul de viață, să slăbești sau să adaugi masa musculară, să previi sau chiar să tratezi unele probleme de sănătate.

Ce ar trebui să facem ca să ne apucăm de o cură de slăbire?

În primul rând, nu sunt adepta dietelor drastice sau înfometării. Persoana care își dorește să slăbească trebuie să mănânce echilibrat, diversificat și bogat nutrițional.

Sunt câteva reguli de bază:

Renunțarea la produsele fast food, semipreparate, dulciuri, alcool etc.

Hidratarea suficientă. Consumul minim a 2 l de apă pe zi.

Mișcarea. Practicarea exercițiilor fizice, de cel puțin 3 ori pe săptămână.

O cură de slăbire înseamnă să bei ceaiuri, să mănânci verdețuri, să excludem dulciurile?

Nu. Atunci când îți dorești să slăbești, trebuie să adopți un regim alimentar echilibrat. Meniul zilnic e bine să conțină 3 mese principale și 2 gustări. Se recomandă să scazi numărul de calorii din farfurie, nu să elimini alimentele sănătoase din  meniu. Respectă piramida alimentară care reprezintă o exprimare grafică a recomandărilor nutriționale, a cantităților și a tipurilor de alimente ce trebuie să fie consumate zilnic.

 

Cât de mult contează ce mâncăm?

Foarte mult. Uneori organismul reacționează imediat la alimentele nocive: intoxicații, balonări, indigestie. O alimentație nesănătoasă duce la obezitate, diabet zaharat, boli cardiovasculare, afectează sistemul umanitar.

Cum am putea slăbi într-un timp record?

Orice dietă restrictivă, care promite slăbirea în timp record, este de fapt o agresiune puternică asupra sănătății. O restricție calorică te îmbolnăvește la nivel metabolic. O slăbire bruscă cu minus 10 kg pe lună, aduce plus 20 de kilograme, atunci când renunți la dietă. Pentru că organismul înfometat și stresat va fi tentat să-și facă rezerve.

Care ar fi ingredientul magic a unui meniu sănătos?

Nu s-a inventat încă pastila magică pentru a scăpa de kilogramele în plus. Există însă, alimente care sporesc procesul de ardere a grăsimilor cum ar fi: ghimbirul, lămâia și condimentele. Dar cel mai important în procesul slăbirii este apa.

Ați putea să ne recomandați o dietă?

Da. Mâncați sănătos, diversificat și bogat nutrițional: legume și fructe- zilnic, carne dietică, pește, ouă – de trei pe săptămână și lactate cu bifidobacterii. O dată pe săptămână respectă o zi de detoxifiere. Cea mai eficientă și care ține de sațietate este hrișca. O zi de detoxifiere mai poate fi făcută pe kiwi ( 100gr are 62 de calorii), grapefruit (100gr are 32 calorii), chefir de 1% ( 500ml are 45 calorii), brânza degresată ( 100gr are 100 calorii) etc.

În cât timp putem vedea rezultatele?

Chiar din prima lună. Dacă te alimentezi corect, dar cu o reducere calorică de 500kcal poți slăbi 2 – 4 kg pe lună, în dependență de metabolismul fiecăruia.

Comentarii