SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Gelozia – dovadă de iubire sau „distrugătoarea” cuplului?

14 iulie, 2016 Autor: Nicoleta Donos Sursa: www.eva.ro

SEXAuzim atât de des vorbindu-se despre femeile și bărbații geloși, încât nu ne putem imagina iubirea fără gelozie. Ca și dragostea, gelozia este un sentiment universal. Cele două merg mână în mână: dorința de a ne apropia până la identificare cu celălalt este strâns legată de teama ca nu să îl pierdem.

Și totuși, când este în exces, gelozia ucide cuplul. Teama exagerată de a se lipsi de persoana iubită duce chiar la pierderea ei. Gelozia „cu masură” este percepută și de femei și de bărbați ca o dovadă de iubire. Și totuși, putem iubi fără să ne temem că cineva ni-l va „fura” pe celălalt? „Da!” este răspunsul pe care îl dau cuplurile „mature” emoțional!


Gelozia devastatoare, însoțită de crize de violentă, este un amestec de proiecții și temeri mai mult sau mai puțin justificate și, de obicei, puține temeiuri reale. Mintea „geloasă” fabrică scenarii și diabolizează persoana care poate fura partenerul/partenera de cuplu. Până la urmă, ea este expresia neîncrederii în celălalt.
Într-un cuplu solid, în care ambii parteneri sunt maturi emoțional, s-au format, în timp, „anticorpi” împotriva geloziei.
Și totuși, arma cea mai puternică pentru a lupta împotrivă geloziei este „obiectivitatea”.

PROMOTIME vă propune câteva sfaturi cum să luptaţi cu gelozia:

Data viitoare, când simțiți puternice sentimente de aversiune față de o persoană „terță”, care v-ar putea „fura” partenerul, interesați-vă mai degrabă de fapte concrete, decât să vă bazați pe presupuneri, supoziții și temeri.

Vă este teamă că vă va părăsi? Gândiți-vă la toate dovezile de dragoste și afecțiune pe care vi le-a oferit până acum, de încercările la care ați făcut față împreună, decât la riscurile imaginare.

Vă gândiți adesea că o persoană de sex feminin, care îi este în preajmă, este mai atrăgătoare, mai suplă, mai „blondă” decât dvs? Nu uitați că aspectul fizic este ceva relativ și că atracția presupune și o „chimie”, nu doar picioare frumoase și talie de viespe.

Gelozia se combate prin definirea unui cadru obiectiv al propriilor reflexii și sentimente. Aceasta se diluează atunci când veți ști să faceți față propriilor temeri și când vă veți elibera de stresul pe care îl produc proiecțiile fricilor imaginare!

Comentarii