SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Ghenadi Padalka a revenit din spațiu după o călătorie record

13 septembrie, 2015 Autor: Dan Maxim Sursa: observator.tv


Cosmonautul rus Ghenadi Padalka a revenit pe Pământ sâmbătă, alături de alți doi colegi de pe Stația spațială internațional (ISS), devenind omul care a stat cel mai mult în spațiu - 879 de zile în 5 misiuni.

Padalka, în vârstă de 57 de ani, a aterizat într-o stepă aridă din Kazahstan, însoțit de cosmonautul kazah Aidyn Aimbetov și de astronautul danez Andreas Mogensen.

 

„Mă simt bine”, a spus Padalka, înconjurat la aterizare de membrii conducerii programului spațial rus. Ghenadi Padalka a mers de patru ori pe ISS. A făcut prima călătorie în 1998, când a plecat de pe Pământ pentru o călătorie de 199 de zile pe stația rusă Mir. Și al doilea său sejur, pe ISS, din 2009, a durat tot atât.

 

Misiunile în spațiu constituie unul din rarele programe de cooperare internațională între Rusia și Occident care nu au fost anulate din cauza conflictului din Ucraina. Însă programul spațial comun a avut o serie de dificultăți în acest an. La sfârșitul lunii aprilie, toate misiunile în spațiu au fost suspendate pentru aproape trei luni după eșecul navetei fără pilot Progress, care a pierdut contactul cu solul și s-a distrus în atmosferă, obligând un grup de astronauți de pe ISS să stea la bordul stației cu o lună mai mult. În luna mai, o altă navetă rusă, Proton-M, care transporta un satelit mexican, s-a prăbușit în Siberia la scurt timp de la lansare.

ISS, a cărei construcție a costat circa 132 de miliarde de euro) orbitează în jurul Pământului cu aproximativ 28.000 de kilometri pe oră din 1998, amintește AFP.

Comentarii