SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Ghenadie Gumenco: „Un cascador profesionist trebuie să-și calculeze trucul minuțios”

29 noiembrie, 2014 Autor: Elena Putregai


Această profesie necesită un efort fizic continuu și o atenție sporită fiecărui detaliu, însă datorită unor profesionști, filmele devin captivante pentru public. Este vorba despre cascadorie. Ce înseamnă să fii cascador în Republica Moldova relatează unul dintre primii actori și cascadori, Ghenadie Gumenco, în special pentru Promotime.

 

Carieră.  „Am început cariera de cascadorie și actorie în anii 1995-1996, atunci când m-a observat regizorul Igor Talpă în timpul unor demonstrații de exerciții fizice de pe stadionul Dinamo. Am fost la unele cursuri de actorie pe care nu am reușit să le termin, pentru că am semnat două contracte odată. Din acea perioadă până în prezent fac atât actorie, cât și cascadorie, iar pregătirile necesare le-am deprins în timpul serviciului din trupele speciale.”

 

Trucuri. „Sunt maestru în sport în luptă corp la corp, zbor cu parapanta și alpinism, însă am realizat diferite trucuri, cum ar fi sărături prin foc cu motocicleta, sărituri de la înălțimi într-o apă înghețată. Au fost filme unde îmi jucam rolul și trebuia să dublez altă persoană, adică puteam să joc atât rolul de personaj bun, cât și pe cel de bandit, însă prietenii mă recunoașteau după siluetă.”

 

Traume. „Atunci când urmează să efectuez o cascadorie complicată, trebuie să calculez cu exactitate fiecare pas. Orice mișcare este importantă, deoarece viața mea este în pericol. Un cascador profesionist, trebuie să-și calculeze trucul minuțios, astfel încât să nu aibă traume. Eu dintotdeauna am luat exemplu de la Jackie Chan, iar atunci când depun efort fizic toată ziua, mă simt un om împlinit.”

 

Filme. „Filmul de debut a fost „Ricoşeu”, filmat de Igor Talpă, în anii 1996-1997. Am executat sărituri din automobil şi căzături de la înălţime. Am lucrat cu englezii, turcii, românii și mi-au zis că au rămas impresionați și respectă faptul că realizăm cascadorii reale și nu facem ca ei –  acolo unde scenele sunt periculoase, editorul de imagine începe să picteze la computer.”

 

Cascadorie și alte pasiuni. „Pe lângă faptul că sunt cascador, mai sunt și biker. Am o familie minunată, soția este biker și ea. Împreună cu alți prieteni bikeri, deseori, participăm la diferite acte de caritate. Spre exemplu, strângem bani și ajutăm copii orfani, le procurăm haine şi cadouri, promovăm modul sănătos de viață. Am fondat  și Asociaţia Cascadorilor şi Actorilor de Film „COBRA”. Am două echipe în asociație și acum vreau să o formez pe a treia. În viitor îmi doresc foarte mult o sală și echipamente necesare pentru a reuși să instruiesc echipele formate, astfel încât să le ofer condițiile corespunzătoare.”

 

Comentarii