SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Gustul metalic din gură. Cauze şi tratament

6 aprilie, 2015 Autor: Laura Grigore Foto: nice-cool-pics.com


Gustul metalic din gură, care uneori ne poate da peste cap o întâlnire, sau, pur şi simplu, ne distruge pofta de mâncare, poate fi atât rezultatul unei alimentaţii incorecte, cât şi dovada unei afecţiuni interne. Dacă vi se întâmplă adesea să simţiţi gustul metalic în gură, atunci, cu siguranţă, trebuie să faceţi o investigaţie, ca să înţelegeţi cauza apariţieie lui. Potrivit statisticii, senzaţia de gust metalic este cea mai răspândită, pe lângă cele de dulce, amar, acru sau sărat.

 

Cauzele gustului metalic în gură

Apa este primul conductor al acestui gust. Dacă se întâmplă să consumaţi multă apă gazată, cu conţinut mare de ioni de fer, cu siguranţă o să simţiţi gustul de metal în gură. Apa de la robinet poate avea acelaşi efect, mai ales dacă nu este filtrată.

Gustul metalic poate apărea şi de la mâncarea gătită în vase din diferite tipuri de metale. În mod special, alimentele acide sunt cele mai predispuse să capete gust metalic, pentru că intră mai rapid în reacţie cu recipientele în care sunt gătite.

 

Boli care provoacă gust metalic în gură  

 

Anemia

Cât de straniu n-ar fi, dar deficienţa de fer în organism, stimulează apariţia gustului metalic. Dacă vi se repetă des această senzaţie şi, paralel, mai simţiţi ameţeli, slăbiciuni, somnolenţă, tahicardie, s-ar putea să aveţi anemie.

De multe ori, anemia poate fi provocată de bolile gastro-intestinale, diete dezechilibrate, creșterea rapidă a organismului sau lactaţie îndelungată. Tot aceasta este explicaţia de ce femeile însărcinate se plâng de multe ori de greoiul gust metalic, pe care-l simt în gură.

Hipovitaminoza

Hipovitaminoza se dezvoltă din cauza lipsei de vitamine în organism. În rezultat, apare gustul metalic, oboseala, tulburările de somn, iritabilitatea, scăderea capacităţilor intelectuale, dar şi fizice. Metoda de tratament care dă rezultate încete, dar sigure, est o dietă echilibrată şi sănătoasă, cu conţinut bogat de vitamine.

Afecțiuni ale vezicii biliare (colangită, dischinezie, colecistita, etc.). Semnele acestor boli sunt durerile abdominale din partea dreaptă, tulburări ale scaunului şi apariţia gustului metalic sau amar în gură.

Bolile de ficat. De obicei, ele sunt însoțite de greață, pierderea poftei de mâncare, scădere în greutate şi apariţia gustului metalic.

Aciditatea gastrică scăzută. Pe lângă faptul că această disfuncţie are un gust metalic, ea mai poate fi însoţită de eructaţie urât mirositoare, pierderea poftei de mâncare şi balonări.

Ulcerul stomacal. Boala poate fi uşor identificată din cauza durerilor stomacale intense, care pot apărea chiar şi noaptea. Ele sunt însoţite de erucutaţii, vomă, greaţă, arsuri stomacale şi gust metalic.

Îmbolnăvirea cavităţii bucale

Stomatita, gingevita, care de multe ori sunt însoţite de uşoare sângerări, tot pot fi o cauză a apariției acestui gust şi miros, în gură.

Tratamentul

Ca să scăpaţi de acest gust oribil, o dată şi pentru totdeauna, este necesar să vă adresaţi medicului pentru a depista cauza apariţiei lui. Există, totuşi, unele soluţii ieftine şi accesibile care vă pot ajuta să scăpaţi temporar de acest miros neplăcut.

Mâncaţi o felie de lămâie, sau clătiţi-vă gura cu apă acidă

Clătiţi-vă gura cu un amestec de apă cu sare, de câteva ori pe zi. La un pahar de apă, adăugaţi o linguriţă de sare.

Condimentele pot fi şi ele o soluţie minunată în lupta cu gustul metalic. Puteţi să le mestecaţi în gură, preţ de câteva minute, sau să le adăugaţi în ceaiuri. Cardamomul, scorţişoara şi ghimbirul au efecte imediat.

De asemenea, nu uitaţi să aveţi grijă de cavitatea bucală, spălaţi-vă pe dinţi după fiecare mâncare şi nu uitaţi să vă curăţaţi şi limba.

 

 

Comentarii