SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

HIV/SIDA face tot mai multe victime în Republica Moldova

1 decembrie, 2014 Autor: Daniela Timofti


Deși sunt peste treizeci de ani de când a fost descoperită SIDA, această maladie încă rezistă în fața diverselor medicamente, chiar dacă cercetătorii au făcut unele descoperiri în acest sens. Vaccinurile și pastilele, pe lângă faptul că se găsesc la un preț exagerat, nu permit vindecarea totală.

 

Cea mai bună metodă de prevenire a virusului HIV este prezervativul, însă utilizarea sa nu este suficientă pentru a opri contaminarea. Virusul se poate transmite  prin tatuaje și piercinguri, în cazul în care instrumentele pentru acestea nu sunt sterilizate. Trebuie de reținut că HIV nu se transmite prin aer, prin strănut, îmbrățișări sau strângere de mână. Pentru a se transmite, virusul are nevoie de contact direct între sângele celui infectat și o rană deschisă a celui care nu este infectat.

Unul dintre primele simptome ale infecției HIV este mărirea ganglionilor care durează mai mult de trei luni. Alte simptome care apar mai târziu sunt: slăbiciunea, pierdere în greutate, transpirații dese, pierderea memoriei pe termen scurt. Simptomele severe nu apar la începutul pătrunderii virusului în organism, iar unele dintre ele pot fi vizibile abia după zece ani.

Pe 1 ianuarie 2014 în Republica Moldova au fost înregistrate 8557 persoane HIV pozitive: 3543 femei și 5014 bărbați, iar SIDA a fost stabilit la 2464 persoane (28,8% din numărul de persoane HIV pozitive): 963 femei și 1501 bărbați.

Din 2003 până în prezent,Republica Moldova a primit peste 25 mln dolari din partea Fondului Global de combatere a SIDA, Tuberculozei şi Malariei, pentru echipamente și tratamentul HIV/SIDA

 

 

Comentarii