SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Iana Cojocari: tânăra de la „Chefi la cuţite” face magie în farfurie!– (FOTO, VIDEO)

23 aprilie, 2018 Autor: Gabriela Grițco

INTERVIURIEa este Iana Cojocari, o tânără din raionul Făleşti, în vârstă de 21 de ani, care a cucerit juraţii de la celebrul show culinar "Chefi la cuţite" şi nu numai. Iana a absolvit Colegiul Naţional de comerţ al ASEM, specialitatea Tehnologia alimentaţiei publice, iar în prezent este studentă la ASEM, specialitatea Tehnologia şi managementul alimentaţiei publice, dar şi bucătar-cofetar într-un restaurant din Chişinău.

Când a început pasiunea pentru gătit? 

Pasiune de a găti a apărut încă din copilarie în timp ce o ajutam pe bunica să gătească, iar mai târziu am fost inspirată de o profesoară care mi-a deschis calea spre secretele culinăriei, şi anume Babcenco Coralia, o doamnă cu suflet mare.

De cât timp lucrezi în acest domeniu?

Am început să lucrez după ce am făcut stagiul de practică în cadrul unui restaurant al unui hotel din capitală, în calitate de bucătar-cofetar, unde am lucrat 2 ani, paralel am făcut şi studii. În prezent lucrez într-un restaurant din Chişinău.

Ce contează la o farfurie, din punctul tău de vedere?

După părerea mea, o farfurie reuşită trebuie să aibă culoare, şi cel mai important să existe o combinaţie dintre gusturi şi un aspect interesant.

Cum a fost experienţa de la „Chefi la Cuţite”? 

Am avut parte de o experienţă nemaipomenită participând la emisiunea „Chefi la Cuţite”. Am înţeles că părerea chefilor şi sfaturile pe care mi le-au dat îmi sunt de folos şi încerc să descopăr arta culinară, dar şi secretele sale cu timpul. La fel, o experienţă asemănătoare a fost participarea la o conferinţă ştiinţifică, cu tema „Bucătăria moleculară”, unde am obţinut locul 1.

Cum şi unde ai învăţat bucătăria moleculară? Şi de ce ai hotărât anume cu asta să te prezinţi în România?

Bucătăria moleculară am descoperit-o datorită chefului bucătar Aniţoi Radu, care mi-a dezvăluit secretele acestei bucătării, dar şi cu ajutorul bucătarului chef Alexei Poleacov.  Bucătăria moleculară este o bucătărie uimitoare prin aspect, gust, formă şi culoare. Am vrut să demonstrez că şi în Moldova se cunoaşte şi se practică acest tip de gătit, doar că este nevoie să o dezvoltăm şi să aducem la cunoştinţă că este inofensivă.

Care este preparatul ce te reprezintă?

Cel mai mult gătesc deserturi, iar desertul preferat este mousse de ciocolată.

Comentarii