SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Iarna purtăm ochelari de soare?

19 ianuarie, 2017 Autor: Dan Maxim Sursa: doc.ro Foto: Shutterstock
iarna-purtam-ochelari-de-soare

STIL DE VIATADe multe ori, atunci când pomenesc de ochelari de soare în cadrul consultațiilor oftalmologice, primesc replica – “îi folosim la vară”. Este total greșită ideea conform căreia ochelarii de soare se folosesc numai la temperaturi mari. Radiațiile ultraviolete, cele de care încercăm să ne protejăm ochii sunt prezente și în anotimpul rece.

De ce să porți ochelari de soare iarna?

Ochelarii de soare sunt o necesitate chiar și iarna, iar lipsa acestora, mai ales atunci când zăpada este peste tot în jurul nostru, ne poate provoca afecțiuni grave la nivel ocular. Cei mai sensibili sunt ochii deschiși la culoare, însă nici ochii căprui sau negri nu ne protejează pe deplin. În plus, și pielea din jurul ochilor este expusă cancerului de piele astfel că este important ca, inclusiv pe timpul iernii, să folosim creme cu protecție împotriva razelor solare.

Ce se poate întâmpla în lipsa protecției la ultraviolete?

Cele mai frecvente boli care apar iarna sunt în strânsă legatură cu virozele respiratorii, însă, pe lângă acestea, razele UV reflectate de zăpada și vântul uscat pot provoca oftalmia de zăpadă, manifestata prin inrosirea conjunctivei (membrana subțire, transparenta, ce acoperă albul ochiului), usturime, lăcrimare, fotofobie (toleranța redusă la lumina puternică) și senzația de “nisip în ochi”. Zăpada proaspăt căzută reflecta 80-85% din razele UV, proporție care crește cu altitudinea (de aceea, “soarele de munte” arde mai tare decât cel “de la mare”).

De asemenea, vremea foarte friguroasă, cu temperaturi scăzute poate duce la înghețarea secrețiilor lacrimale, în timp ce vântul puternic și uscat provoacă evaporarea secrețiilor lacrimale și senzația de ochi uscat.

Copiii au nevoie de protecție, de asemenea!

Să nu uităm nici de copii! La ei, structurile oculare sunt încă incomplet dezvoltate, iar efectul de deteriorare a cristalinului (lentila din interiorul ochiului) este cumulativ. Acest lucru va duce mai târziu la apariția cataractei, fenomen care începe încă din copilărie, din păcate.

Cum prevenim aceste afecțiuni?

Putem preveni afecțiunile oculare legate de expunerea la UV, protejându-ne cu ajutorul ochelarilor de soare cu protecție UV (100% pentru UVA si UVB sau până la 400 nm), ochelari cu lentile cât mai mari, care să protejeze și aria din jurul ochilor.

Cantitatea de lumină transmisă prin lentilă este marcată pe brațul ochelarilor de soare și explicată în eticheta lor:

  • Categoria 0 – lasă să treacă prin ei 80-100% din lumina, puțină din ea fiind blocată de filtrele lentilei – eficienți în vreme cu nori, fără soare
  • Categoria 1 – 43-80% – vreme cu nori, puțin soare
  • Categoria 2 – 18-43% – vreme cu soare moderat
  • Categoria 3 – 8-18% – soare puternic, medii ce pot cauza reflexii – apa, nisip. Reprezintă cea mai des întâlnită categorie de protecție pentru lumina naturală, oferită de ochelarii de soare.
  • Categoria 4 – 3-8% – soare puternic, zăpada, interziși a fi purtați la condus .

Pe lângă lentila cu protecție UV, putem alege și un filtru polarizat, avantajele acestei lentilei fiind: eliminarea reflexiilor orbitoare, contrast mai bun, culori naturale, reducerea senzației de “ochi obosiți”, 100% protecție UV.

În plus, noile tehnologii, au permis apariția ochelarilor de ski sau pentru diverse ocazii speciale (vânătoare, pescuit, mers cu bicicleta, jucat golf etc), lentilele lor având încorporate filtre speciale care estompează culorile puternice din mediu – albastru sau verde – ducând la un contrast mult mai bun.

 

Așadar, nu este complicat să îți menții o vedere protejată, chiar și în soarele puternic de iarnă. Mergi în magazine specializate (optici sau clinici medicale) și nu cumpăra aceste accesorii din zone neamenajate în acest sens (piețe sau hypermarketuri) – îți poți face mai mult rău purtând astfel de ochelari neavizați.

 

Comentarii