SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Interviu cu Corneliu Bucătaru, producătorul moldovean care visează la Premiul Grammy

30 martie, 2016 Autor: Doina Calcea Foto: arhiva personală
12239983_10153622713016578_7365495849105066891_n


Pe cât de talentat, pe atât de secretos. Dacă intri pe contul lui de Facebook, vezi puţine texte, însă muzica făcută de el predomină printre postări. Primele încercări de a face muzică au fost încă de pe băncile şcolii. Cele peste 300 de piese trecute prin studioul lui au devenit adevărate şlagăre. Încearcă să găsească echilibru în tot ceea ce face, deşi cântarul trage mai mult spre latura profesională. Nu vrea să plece din Republica Moldova, pentru că aici este suflet, însă ar face-o doar pentru a creşte profesional.

Începuturi. Am absolvit şcoala de muzică la acordeon. În orașul natal Sângerei, în clasa a 10-a, am frecventat un centru de creaţie. Am creat o trupă și alături de ea am cântat doi ani la clape. Se numea ansamblul instrumental Alfabetul. După absolvirea liceului m-am mutat la Chişinău. Am făcut cunoştinţă cu oameni care erau implicaţi în muzică. Deși am absolvit o facultate, eu cred că sunt mai mult autodidact.

Oamenii care l-au îndrumat spre artă. Unchiul meu, mi-a dat foarte multă literatură muzicală. El a fost persoana care a avut cel mai mare impact asupra mea.

Muzica care l-a influenţat. De la vârsta de 10 până la 18 ani, ascultam hip-hop de dimineață până seară, în special cel românesc. Acum ascult mai mult muzică atmosferică.

Cum îşi încarcă bateriile. Stau în linişte, meditaţii, merg în locuri unde nu sunt oameni. Noi mereu purtăm discuții în subcoștientul nostru, şi recomand să închidem pentru cel puţin jumătate de oră acest dialog. Face minuni.

Industria muzicală autohtonă. Foarte slab, dar încercam s-o ducem la alt nivel.

Care este menirea unui producător muzical în prezent. Există producător muzical de două tipuri. Primul – la care intri pe uşa cu ideea în cap şi ieși cu piesa pe stick. Al doilea tip este cel care stă cu mâinile în buzunar şi dirijază tot procesul. El vine cu o altă viziune, tot el decide ce e bine şi ce nu, ce trebuie de modificat. Când eşti angajat într-un proiect, eşti implicat emoţional şi cumva te ataşezi de acel produs, trebuie să treacă o perioadă ca să te uiţi obiectiv la ceea ce ai făcut. Un producător muzical care vine din afară are anume această menire, să asculte ca un simplu ascultător. Eu, momentan, sunt la primul nivel, dar vreau să ajung în a doua categorie. Menirea unui producător muzical este de a produce muzică şi de a te face artist.

Studioul muzical Bucătaru. Primele demouri le-am făcut încă în Sîngereni. Sunt 4 ani de când am un studiou, până atunci lucram pe unde apucam. Studioul a venit natural, am adunat o echipă, cu care vreau să facem lucruri mari.

Inspiraţie. Contează să fim pe aceiaşi undă. Niciodată nu se ştie de la ce poate să înceapă o piesă. Și o cazătură de telefon îmi poate sugera o idee.

Grammy. Premiul Grammy este o necesitate organică. Muncesc mult, dorm puțin, şi de dimineaţă până seară mă gândesc la el. Am luat ’Șlagărul anului’, am câștigat Eurovision-ul, suntem pe radio peste tot. A rămas doar el, premiul Grammy.

Femei. Nu aş putea descrie o femeie de succes. Deşi banal sună, apreciez la o femeie delicateţea şi inteligenţa. De dragul unei femei sunt gata să mă însor.

Vise. Eu sper să fac muzică si în continuare, deși mai sunt activităţi care îmi plac, poate mă fac bucătar. Aş vrea la bătrâneţe să fiu filozof şi matematician.

Moldova. Mie îmi place în Moldova, dar am călătorit și prin lume un pic. Acasă e mai bine. Așa că afară aş vrea să plec doar pentru sesiuni de studio cu artiști și producători, să stau o săptămână şi să revin acasă. Nu pot să spun că sunt patriot, dar aici este sufletul meu.

Comentarii