SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Între adevăr și ficțiune: cine au fost adevărații muschetari din romanul lui Alexandre Dumas

22 mai, 2015 Autor: Cristina Movilă Sursa: urbology
muschetari


,,Momentul acela îi fu de ajuns lui d’Artagnan pentru a se hotărâ de care parte este: era una din acele întâmplări care pot să marcheze viața unui om, trebuia să aleagă între rege și cardinal. Odată alegerea făcută, aceasta era pentru toată viața. (…) - Inima mea este cea a unui muschetar, simt eu asta, domnule, iar acest lucru îmi dă aripi.“ Este una dintre primele scene pline de suspans, care declanșează avalanșa de evenimente din romanul ,,Cei trei muschetari“ de Alexandre Dumas.

Devenită una dintre cele mai citite și apreciate cărți de aventură din lume, opera lui Dumas-tatăl, descrie peripețiile tânărului d’Artagnan și ale camarazilor săi – muschetarii Athos, Porthos și Aramis – la curtea regelui Ludovic al XIII-lea. Totuși, povestea muschetarilor, a adevăraților muschetari, începe cu mult înaintea debutului lor literar din 1844.

În anul 1622, regele Ludovic al XIII-lea al Franței a pus bazele primei companii de muschetari. Acești soldați bine antrenați și loiali formau garda personală a regelui, însă ideea de a crea o companie de luptători de elită, care să asigure protecția familiei regale, i-a aparținut lui Henric al IV-lea, tatăl lui Ludovic.

Când Ludovic al XIII-lea, fiul lui Henric al IV-lea, a urcat pe tron, a ordonat ca soldații Carabineers să fie înarmați cu muschete.

Corpul muschetarilor regali, format în 1622, era compus în totalitate din nobili extrem de calificați și din soldați comuni, cu rezultate excepționale pe câmpul de luptă. Pregătirea lor specială – atât în mânuirea muschetei, cât și a floretei, precum și spiritul de camaraderie – i-a transformat pe muschetari în războinici de temut.

În funcție de momentul istoric, numărul muschetarilor a variat de la 100 la 300 de soldați, care, timp de 200 de ani, au servit cu loialitate Franța – până în anul 1816, când ordinul lor a fost desființat.
muschetari3

trevilleUnul dintre cei mai celebri muschetari a fost Jean-Arnaud Peyrer, Conte de Troisvilles.

Curajul său l-a impresionat pe Ludovic al XIII-lea, şi de aceea, în 1634, l-a numit în mod oficial căpitan al muschetarilor.

Prietenia dintre Tréville și Ludovic l-a nemulțumit profund pe cardinalul Richelieu, astfel că între acesta și Tréville au existat tensiuni, care l-au inspirat pe Alexandre Dumas în scrierea romanului său.

 

 

 

 

Charles de Batz-Castelmore s-a născut într-un castel din apropierea satului Lupiac,  în jurul anului 1611. Fiul lui Arnaud de Batz, un comerciant proaspăt înnobilat, Charles a plecat la Paris prin 1630, folosindu-se de numele de familie al mamei sale, Françoise de Montesquiou d’Artagnan, membră a unei familii extrem de respectate în Franța.

D’artagnan și-a făcut un renume nu sub conducerea lui Ludovic al XIII-lea, așa cum scrie Dumas, ci sub domnia lui Ludovic al XIV-lea și cu ajutorul dartagnancardinalului Mazarin.

În 1658 s-a alăturat nou reformatului corp al muschetarilor, cu gradul de sublocotenent, această numire fiind, în ciuda aparențelor, o avansare, întrucât muschetarii se bucurau de mai mult prestigiu decât soldații din Gardes Françaises. În 1667 a devenit căpitan al muschetarilor și a murit în 1673, în timpul Asediului de la Maastricht, când un glonț de muschetă i-a străpuns gâtul.

În ceea ce-i privește pe Athos, Porthos și Aramis, și ei au fost muschetari reali.

Porthos a fost în realitate Isaac de Portau, născut în Pau, un orășel din Gasconia. La fel ca d’Artagnan, Isaac a făcut parte și el din Garda Regală până în anul 1643, când s-a alăturat muschetarilor.

Aramis a fost Henri d’Aramitz, născut și el în Gasconia. A fost înrudit cu Monsieur de Treville și s-a alăturat muschetarilor în 1640. În 1654 s-a căsătorit și a avut patru copii, iar ulterior a devenit cleric. A murit în anul 1674.

Athos, pe numele real Armand de Sillegue, înrudit atât cu Aramis, cât și cu Treville, s-a născut în jurul lui 1615. La 25 de ani s-a alăturat muschetarilor și a murit la Paris, în 1643, în urma unui duel.

Indiferent cât de mult a respectat sau nu Alexandre Dumas adevărul istoric, scriitorul francez are meritul de a fi creat unul dintre cele mai frumoase romane de aventură, care a fascinat generații întregi de cititori și a dat naștere la numeroase ecranizări, atât pe marele, cât și pe micul ecran.

muschetari2

Comentarii