SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

JURNAL DE CĂLĂTORIE: Ana Filimon te invită să descoperi orașul Grado, Italia – (FOTO, VIDEO)

26 martie, 2018 Autor: Doinița Babalic Foto: ana filimon

STIL DE VIAȚĂGrado, un orășel misterios cu port maritim, apă azurie, nisipul alb, bogat în floră şi faună cu apus de soare romantic. Această destinație care a devenit o vacanță ideală pentru moldoveanca Ana Filimon, cea care și-a atins visul departe de casă, devenind actriță și regizor tocmai în Viena. Află în continuare, cum savurează basarabeanca fiecare clipă petrecută în vacanță.

De ce va plăcut atît de mult această destinație, și ce locuri ne recomandați să vizităm în mod special? 

Grado este un orășel din Italia foarte vechi, cu multă istorie și o plajă romantică, cu o liniște care pătrunde în suflet, dar totodată e și vesel. Eu și Ernst, soțul meu, vizităm acest orășel o dată în an, deja de 10 ani la rînd, care a devenit pentru noi doi o tradiție frumoasă. Sunt doar patru ore cu mașina pînă la Grado și asta ne motivează să plecăm să vizităm marea și aerul din sud. Acest minunat orășel oferă și o atmosferă mistică romantică, care mă inspiră foarte mult. Grado nu este doar un loc turistic, așa cum pare să fie de la prima vedere, dar este un orășel cu port maritim, unde apusul soarelui pare să fie divin și misterios, unde sunt locuri care necesită descoperite. Laguna din Grado oferă un spectacol magnific de culoare, dominat de verdeața vegetației. O lume minunată în mijlocul naturii pașnice. În Grado se află o zonă mare istorică în care sâpăturile arheologice au scos la evidență vechea Via Română. În acest loc antic mereu am senzația senzația că mă aflu în trecut și tot odată în prezent… Acest orășel oferă și un teren de golf, noi practicînd acest sport minunat, avem și zile în care cu mare drag jucăm și golf.

În mod special vă recomand să vizitați și orașul renumit Veneția, drumul cu mașina duraza cam două ore, dar este posibil să mergeți acolo și cu vaporul. Noi cu soțul facem mereu o excursie de la Grado pînă la Veneția, care rămîne mereu o amintire foarte plăcută.

Care a fost cel mai neobișnuit lucru pe care la-ți făcut sau văzut?

Cel mai neobișnuit lucru pe care l-am făcut a fost atunci cînd eu și soțul meu am decis să facem un filmuleț de scurt metraj. A fost o idee spontană ca o muză. Într-o seară când ne plimbam pe ulițele orășelului vechi printre casele de piatră care parcă ascundeau un secret, sau povesteau ceva din trecut, eu i-am zis soțului că ar fi un loc extraordinar pentru un film,(eu care m-am aflat mult timp în teatru aveam poftă de filme) care poate fie un triller sau un film de dragoste. Soțul ascultînd atent cei povesteam, a răspuns: De ce nu? Eu m-am oprit din mers entuziasmată, de ideea de a filma cîteva secvențe din aceste ulițe. Pentru prima dată joacă și soțul meu în acest film împreună cu mine. Totul a fost filmat cu telefonul, și a doua zi dimineața am găsit și titlu filmulețului „Fantoma din Grado“(zâmbește). Cine dorește să privească acest filmuleț îl puteți găsi pe canalul meu de Youtoube.

Călătoria n-ui călătorie fără gastronomie. Ce ați mâncat acolo bun, specific locului?

Aici aveți perfectă dreptate, în călătorie gastronomia joacă un rol mare, mai exact în acestă minunată țară ca Italia. Aici se găsesc toate bunătățile gastronomice. Exact ceea ce ne place nouă, pizza, paste și inevitabil, peștele și fructele de mare, care sunt nemaipomenit de gustoase pentru că sunt proaspete și bine gătite. Grado fiind și un loc al pescarilor este perfect să te decizi pentru o astfel de cină. Bineînțeles că iubim vinul tipic italian, vinul roșu Lambrusco, sau vinul alb de desert, Verduto, preferatul meu. La desert preferam să mîncăm inghețata italiană Gelatto, perfect pentru anotimpul călduros de vară.

Despre localnicii pe care i-ați cunoscut în călătoria dumneavoastră ce ne puteți spune? Ați reușit să înțelegeți felul lor de a fi?

Înțeleg foarte bine felul lor de a fi, modul lor de a gândi deschis și direct. Italienii exteriorizează frumosul și emoțiile foarte bine, iar eu mă simt ca peștele în apă, fiind și eu o persoană emoțională, care împarte cu mare drag frumosul, pe care în Austria nu este atît de bine venit, pentru că oameni acolo sunt totuși introvertiți.

Ce ar putea învăța moldovenii de la localnici?

În primul rînd, am observat la localnicii din Grado mândria față de țara lor, de limba lor, de tradițile lor, de istoria și cultura lor. Acest lucru minunat poate fi un exemplu pentru țara noastră Moldova.

Cum sunt prețurile (cazare, restaurante, haine, agrement)? Când pleci undeva, ai un buget limitat sau dimpotrivă?

Prețurile sunt foarte dieferite, totul depinde de stilul de viață și dorințele noastre… Bineînțeles că dacă ne vom caza întro vilă luxoasă cu o atmosferă privată, te va costa mai mult de cât într-un hotel de 3 stele. Există și posibilitatea de a închiria un apartament cu un preț mai mic, totul depinde de infrastructură și stil de viață… De obicei prețurile sunt europene. Un buget oarecare ni-l facem din start, deoarece știm exact ce dorințe avem pentru a avea o vacanță frumoasă.

De obicei, preferați să vedeți mai multe locuri sau vă spuneți că mai puțin e mai bine?

Depinde de locuri. Dacă este vorba de artă, museu sau un loc frumos în natură, atunci este bine să vedem cîte mai multe. Îmi place foarte mult să organizez un picnic în sânul naturii, de exemplu, o excursie cu barca pe marea Adriatică. Sunt bărci care pot fi închiriate. Astfel de axcursie individuală devine o aventură minunată pentru noi. Ne place să fotografiem și să filmăm natura și să documentăm cea ce vedem. În vara 2017 am făcut și un film documentar despre orășelul Grado, pe care îl puteți viziona pe canalul meu de Youtoube.

Cum vă pregătiți înainte de a pleca într-o vacanță? Vă planificați totul din timp sau preferați spontanietatea?

O întrebare foarte interesantă… În primul rînd vacanțele sunt foarte diferite. Sunt vacanțe care trebue planificate foarte bine. Cele care se află departe, spre exemplu New York. Îmi place să mă informez bine despre țara în care călătorim. Cînd ajungem în locul destinației suntem bine pregătiți și structurați, și asta mă face să fiu sigură pe mine. Dar sunt și locuri pentru vacanță care nu sunt departe de noi, ca și cum ar fi Grado, care pot fi decise chiar spontan.  Dar îmi place enorm și spontanitatea, pentru că vacanța devine deja o aventură.

Cu ce cumpărături v-ați întors?

Cumpărături mari nu fac, dar suvenire cumpăr întotdeauna cînd mă aflu într-o călătorie. Îmi place să-mi aduc aminte de locul unde mi-am petrecut vacanța, și îmi place să-mi aduc aminte de mare. Cîteodată găsesc momentul potrivit unde cumpăr cu mare drag căsuțe din scoici. Ador să ascult marea prin ele (zâmbește). Neapărat cumpăr o carte și un tablou desenat. Cînd îmi iau timp mai mult cumpăr și o sticlă de vin, o farfurie, sau o cească… Dacă am noroc să găsesc și o rochie de vară de care îmi place foarte mult, și care exprimă ceea ce am trăit în vacanță, atunci mi-o iai nepărat. Însă fotografiile și filmulețele sunt cele mei preferate suvenire pentru noi.

Ce ați învățat despre dumneavoastră în această călătorie?

Din această călătorie am învățat să îmi păstrez femenitatea și să traesc emoțiile și momentul din plin împreună cu omul meu drag care totodată este și soț și prieten. Am învățat să mă simt în largul meu, să rîd în hohote la glumele lui … și să prețuiesc foarte mult lucrurile care nu costă mult, căldura sufletească, dragostea, libertatea, natura, apusul soarelui, sunetul pescărușilor, valurile mării, stelele și luna în lumina sa, pe scurt dragostea de viață.

Comentarii