SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

JURNAL DE CĂLĂTORIE: Aurelia Salicov, îți propune să descoperi Egiptul – (FOTO)

5 martie, 2018 Autor: Doinița Babalic Foto: Aurelia Salicov

STIL DE VIAȚĂAurelia Salicov, o femeie puternică și plină de ambiție, modelul care sparge toate clișeele egalității de gen și demonstrează că și o doamnă poate ocupa funcție în structurile de putere. De mai bine de 10 ani, activează în cadrul companiei „StarNet Management Group” în caliate de vicedirector, job care treptat a devenit ca a doua familie. Astăzi, însă aflăm de la Aurelia Salicov cum o inspiră călătoriile în tot ceea ce face și cu ce impresii s-a întors din ultima s-a vacanță petrecută în Egipt.

De ce v-a plăcut atât de mult această destinaţie şi ce locuri ne recomandați să vizităm în mod special?

În acest an am ales să mă odihnesc în Egipt – țara care te fascinează cu istoria ei, peisaje minunate, mare cu o faună și floră subacvatică excepțională! Încă de pe băncile școlii, când învățam la istorie despre faraoni și piramide, mi-am dorit să ajung cândva în această țară să văd cu ochii mei una dintre cele 7 minuni ale lumii – piramidele. La fel eram curioasă să văd și prima bibliotecă din lume din Alexandria. Este o țară cu un patrimoniu istoric și cultural excepțional, fiind situată în regiunea unde a apărut civilizația! În plus, e o destinație turistică deosebită fiind scăldată și de Marea Roșie și de cea Mediteraniană. O atracție minunată este și pustiul Sahara.

Cel mai atractiv oraș pentru turiști este Cairo în care sunt concentrate cele mai importante puncte turistice: piramidele și sfinxul din Giza, Muzeul Egiptean în care sunt păstrate comorile mai multor faraoni etc.. Toate astea le-am vizitat acum 10 ani când pentru prima dată am fost în Egipt.

O atracție turistică deosebită prezintă regiunea Sharm el Sheikh situată pe țărmul Mării Roșii – care are o apă limpede, pești și corali exotici. De această dată am ales anume această regiune pentru odihnă și a meritat. Am avut parte de o vacanță minunată. Apa în mare a fost destul de caldă, iar soarele ne-a mângâiat prietenos. Am întâlnit zorii zilei în pustiu la volanul unui ATV și am făcut plimbări cu cămila. Am rămas foarte impresionată de diving.  Scufundările în Marea Roșie au un farmec nemaipomenit!

Care a fost cel mai neobișnuit lucru pe care l-ați făcut sau văzut?

Eu am călătorit mult prin lume, dar nu am avut anterior ocazia să văd cum locuiesc beduinii în pustiu. În această călătorie, am avut această posibilitate și am rămas impresionată de modul de trai foarte modest, în așa numite case-construcții ușoare din bârne, iar în jur nimeni și nimic-doar pustiu! Șochează cât de fericiți se simt ei în aceste condiții și înțelegi că valorile materiale nu sunt cele mai importante în viața unui om. Fericirea constă în faptul că în fiecare zi te trezești, ești sănătos, te bucuri că a răsărit soarele, că cei dragi sunt alături de tine și sunt bine!

Călătoria nu-i călătorie fără gastronomie. Ce ați mâncat acolo bun, specific locului?

Femeile sunt ființe curioase, iar eu nu sunt o excepție. De fiecare dată când vizitez o altă țară savurez bucățele tradiționale de pe acele meleaguri, uneori chiar mă inspir și pregătesc delicii și bunătăți pentru membrii familiei mele.

Mi-au plăcut mult produsele de mare și, în special, tonul preparat la grătar. A fost un adevărat spectacol la restaurant să vezi cum bucătarul feliază peștele de aproape 2 m lungime !

În Egipt există cultura consumului de ceai, el fiind preparat cu multă căldură și dibăcie. Îmi place să savurez o cană de ceai cu diferite arome îmbietoare!

Despre localnicii pe care i-ați cunoscut în călătoria dumneavoastră ce ne puteți spune? Ați reușit să înțelegeți felul lor de a fi ?

În această călătorie mai puțin am comunicat cu populația din partea locului, doar cu cei din stafful hotelului și al agenției de turism. Dar mi-au creat toți impresie foarte bună, fiind drăguți, amabili și responsabili.

Sigur că comercianții din Egipt sunt cei mai iscusiți în promovarea produselor și la vânzări. Este foarte funny procesul de negocieri la shopping cu ei!

Ce ar putea învăța moldovenii de la localnici?

Egiptenii sunt un popor cu demnitate, de o înțelepciune și echilibru deosebit!

Cum sunt prețurile (cazare, restaurante, haine, agrement)? Când plecați undeva, aveți un buget limitat sau dimpotrivă?

Am rămas plăcut surprinsă de prețurile pachetelor turistice în această perioada a anului pentru Egipt. Raportul preț calitate – a depășit așteptările mele, în sensul bun al cuvântului.

Companiile turistice locale propun o gamă foarte vastă de excursii  la prețuri foarte accesibile, fiecare din ele având farmecul și fascinația sa.

De obicei, preferați să vedeți mai multe locuri sau vă spuneți că mai puțin e mai bine?

Pentru mine odihna poartă și caracter cognitiv și informativ. Îmi place să vizitez cele mai importante locuri, muzee, restaurante în zonele în care călătoresc. Este o bună oportunitate de ați îmbogăți cunoștințele despre istoria, tradițiile și bucătăria altor popoare. Vacanțele au farmecul de a te deconecta de la activitățile cotidiene și ați crea un alt mediu de cunoaștere și de creștere spirituală.

Cum vă pregătiți înainte de a pleca într-o vacanță? Vă planificați totul din timp sau preferați spontanietatea?

Sunt o persoană foarte activă, având pe agendă permanent multe evenimente și activități manageriale, de aceea nu întotdeauna reușesc să-mi planific din timp vacanțele. Indiferent de perioada de pregătire, mă bucur din plin de zilele frumoase de vacanță, cu soare, cu mare, cu munte, cu zăpadă – oricum și oriunde nu ași fi. Contează buna dispoziție și abordarea pozitivă a lucrurilor.  Starea de bine și frumosul din jurul nostru le creăm noi singuri !

Cu ce cumpărături v-ați întors?

Îmi place să bucur familia mea cu cadouri și în special când vin din vacanță. Am procurat bijuterii tipice orientale, papyrus cu înscrierea numelui membrilor familiei, cîteva obiecte din ceramică cu picturi antice, delicii dulci tipice egiptene.

Ce ați învățat despre dumneavoastră în această călătorie?

Vacanța din acest an a fost una specială. Pentru prima dată am făcut diving și această experiență mi-a reconfirmat faptul că atunci când ai un vis neapărat trebuie sa-l realizezi ca să te bucuri din plin de frumusețea vieții. Ori eu îmi doream mult să fac diving, dar anterior nu am avut motivația și curajul. Experiența trăită, frumusețea lumii subacvatice cu tot felul de pești și corali, mi-a dat multă energie, putere și, desigur, amintiri de neuitat!

Comentarii