SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

JURNAL DE CĂLĂTORIE: Lilu te invită să descoperi Istanbulul – (FOTO)

19 martie, 2018 Autor: Doinița Babalic Foto: instagram.com

STIL DE VIAȚĂLilu, este un exemplu pentru multe femei, pe care le inspiră prin felul său de a fi. Este pasionată de călătorii, și acolo este locul unde își lasă toate grijile și savurează de plin clipa. Astăzi, Lilu ne va dezvălui mai multe detalii picante despre ultima sa vacanță în Instanbul, un oraș plin de istorie și cultură.

De ce v-a plăcut atât de mult această destinaţie şi ce locuri ne recomandați să vizităm în mod special?

Eu am mai fost o data în Istanbul. Atunci eram cu un operator și am filmat o emisiune, însă nu am reușit să mă bucur de călătorie, pentru că am muncit. Acum alegerea a fost una care să îmbine plimbarea, cumpărăturile și mâncarea. Turcii au o gastronomie foarte diversă și aromată. Au ce vinde și au ce arăta.

Care a fost cel mai neobișnuit lucru pe care l-ați făcut sau văzut?

Eu nu sunt o călătoare de genu, care face poze la cele mai importante edificii, acolo unde la ce “încerci” să te uiți sau să pozezi, nu se vede din cauza turiștilor, miilor. Eu sunt descoperitoare de străduțe, uși, terase cu verdeață și flori.

Am coborât din transport pentru că mi se părea cam dubioasă intrarea într-un anumit cartier, și ne-am întors pe jos, fără hartă, condusă de intuiție. Am ajuns într-o zonă plină cu terase și cafenele drăguțe pline ochi de localnici sau de turiști moderni.

Călătoria nu-i călătorie fără gastronomie. Ce ați mâncat acolo bun, specific locului?

Mi-a placut foarte mult desertul lor Kunefe. Un fel de mâncare curios la aspect și foarte divers ca savoare.

Despre localnicii pe care i-ați cunoscut în călătoria dumneavoastră ce ne puteți spune? Ați reușit să înțelegeți felul lor de a fi ?

M-am convins încă o dată că turcii pot vinde totul. Au un simț aparte la acest capitol. Îmi place atitudinea lor față de alte națiuni, nu le privesc mai de sus, așa cum se întâmplă cu alte popoare dezvoltate. Nu le e rușine să învețe alte limbi, ba chiar te ascultă cu atenție ca să prindă ceva. De exemplu în 2 magazine ne-au deservit în românește. Evident am cumpărat, fiind măgulite de respectul de care au dat dovadă.

Ce ar putea învăța moldovenii de la localnici?

Să muncească, nu să se jeluiască. Din avion vezi doar pământuri aride, roșietice, uscate… și de la ei noi cumpărăm iarna roșii, ardei, dovlecei.

Cum sunt prețurile (cazare, restaurante, haine, agrement)? Când plecați undeva, aveți un buget limitat sau dimpotrivă?

Istanbulul a fost o alegere bună pentru că bugetul a fost unul mai redus decât cel planificat pentru destinațiile europene. Hotelurile sunt foarte bune, și dacă îți iei unul în zona veche nu vei folosi transportul în comun, și faci o economie bună. Nu întodeauna hotel ieftin, înseamnă o economie adevărată pentru călătorie. O cazare pentru 3 nopți, într-un hotel bun, cu priveliște minunată a costat 2300 de lei. Și mâncarea e mai ieftină ca în Europa și mai diferită, practic o cină bună e în jumătate cât ai fi cheltuit în țările europene. Și hainele, încălțămintea sunt ieftine. Și dacă te mai poți târgui, poți să îți cumperi încălțăminte ce în țară la noi se vinde cu peste 800 de lei, acolo am luat cu 15 dolari, adică vreo 220 de lei.

Cum vă pregătiți înainte de a pleca într-o vacanță? Vă planificați totul din timp sau preferați spontanietatea?

Niciodată când călătorim nu ne punem strict, vedem asta și mâine asta. Suntem oameni ai prezentului și spontaneității. Oricum ne documentăm bine înainte de a pleca de acasă, să vezi transportul cu care vei călători, zonele importante și cele bine de evitat.

Cu ce cumpărături v-ați întors?

Din vacanță asta am revenit cu 5 perechi de pantofi, pentru toată primăvara și vara asta și o rochie de care m-am îndrăgostit. Dar nu am cheltuit mult, bugetul planificat nu a fost depășit… și în buget nu rezervasem chiar așa mulți bani pentru asta. Acolo chiar e mai ieftin. Nu degeaba multe magazine și piețe de la noi există prin mărfurile aduse de acolo. Și la noi se mai adaugă minim 2 prețuri.

Ce ați învățat despre dumneavoastră în această călătorie?

Am învățat că în timpul călătoriilor ești cel mai adevărat. Poți sări în sus când vrei, poți să râzi zgomotos că oricum nimeni nu se uită straniu la tine. Atunci ai timp să te asculți, pentru că în creierul tău nu e rutină cu problemele ei, (să luăm scutece, să ducem la spălat mașina, după asta să mergem la medic, și lista știți că e mai lungă). Când călătoresc ies din zona mea de confort și îmi place să îmi testez limitele și posibilitățile de reacționare. Îmi place să văd oamenii râzându-mi pentru că le place ce văd, nu pentru că știu pe cine văd. Îmi plac călătoriile pentru că mă inspiră, multe dintre ideile mele trăsnite din călătorii se trag. E foarte trist să spun asta la final, dar în evadările astea … trăim cu intensitate maximă fiecare zi, așa cum nu facem în restul zilelor!

Comentarii