SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

JURNAL DE CĂLĂTORIE: Olga Fedosenco vă invită să descoperiți sudul Asiei, Sri Lanka – (FOTO)

2 aprilie, 2018 Autor: Doinița Babalic Foto: olga fedosenco

MONDENDemult visa la o vacanţă într-o ţară exotică, unde este apă caldă, peisaje pitoreşti şi cât mai puțini turişti. Și iată că iubitul frumoasei prezentatoare TV i-a îndeplinit acest vis. Astăzi, Olga Fedosenco ne va vorbi despre cum e să călătorești în sudul Asiei. Sri Lanka, o țară cu un remarcabil potențial cultural-istoric, fosta Insulă Ceylon, unde ceaiul este cartea de vizită a acestei țări.

De ce v-a plăcut atât de mult această destinaţie şi ce locuri ne recomandați să vizităm în mod special?

Demult visam la o vacanţă în perioada de iarnă-primăvară într-o ţară exotică, unde este apă caldă, peisaje pitoreşti şi nu prea mulţi turişti. Iubitul meu ştia de dorinţa mea şi la începutul lunii martie mi-a făcut cadou – o vacanţă minunată pe coasta oceanului Indian. Sri Lanka este anume acel loc, unde îţi poţi petrece în linişte vacanţa departe de forfota şi agitaţia unui oraş.

Ne-am oprit la Bentota, una dintre cele mai populare şi romantice staţiuni de pe insulă. Aici este tot ce-ţi poate face vacanţa de neuitat: nisip şi o plajă curată, apa limpede a oceanului şi jungla sălbatică, animale şi plante exotice.

Care a fost cel mai neobișnuit lucru pe care l-ați făcut sau văzut?

Această ţară pitorească ne-a întâmpinat cu varani care alergau pe sub picioare. Reptilele pot fi vazute oriunde: la hotel, pe plajă, pe carosabil. Vreau să menţionez că atât pietonii, cât şi transportul aşteaptă calm până când varanii traversează strada şi îşi vede de treburi mai departe.

Sri Lanka ne-a impresionat în scurta noastră vacanţă cu un număr mare de obiective turistice. Am admirat îndelung un templu budist care se află aproape de centrul Bentotei. Aici se află şi una dintre cele mai mari statui ale lui Buddha aşezat, cu o înălţime de 48 de metri.

Vă recomand să vizitaţi numaidecât cel mai vechi şi cunoscut parc – Parcul Naţional Yala, deşi călătoria cu jeepul prin junglă este una extremală. În căutarea animalelor exotice şoferul nostru conducea cu viteză mare, vira şi frâna brusc.  Doritori de a merge în safari sunt atât de mulţi, încât se formau periodic chiar şi ambuteiaje. În Sri Lanka circulaţia este o adevărată nebunie. Aici pur şi simplu nu se respectă regulile de circulaţie. Am fost martori de mai multe ori când automobilul din faţă se opreşte în mijlocul drumului fără a atenţiona în vreun fel ceilalţi participanţi la trafic. Şi ce credeţi? Toţi reacţionează calm la această situaţie.

În una dintre zile  am vizitat ferma de broaşte ţestoase şi am aflat că timp de o lună aici apar pe lume  aproximativ trei mii de broscuţe mici, care peste câteva zile nimeresc în ocean.

În Sri Lanka s-a realizat şi un vis al meu mai vechi – de a mă plimba cu elefantul. Este incredibil şi nu este de loc înfricoşător! Elefantul s-a dovedit a fi cuminte şi educat, cu toate că după dimensiunile sale nu arăta a fi un animal tânăr.

Călătoria nu-i călătorie fără gastronomie. Ce ați mâncat acolo bun, specific locului?

În Sri Lanka aerul este îmbibat cu miros de mirodenii. Cocosul şi peştele sunt două componente principale ale bucătăriei tradiţionale din Sri Lanka, iar toată mâncarea are un gust picant. De aceea, atunci când comandam ceva de mâncare la restaurant  întotdeauna am rugat să fie gătită fără ardei chili. Altfel gura îţi ia foc! Iar localnicii consumă orez şi curry.

De asemenea, ei folosesc  foarte multă mâncare vegetală. Anume în Bentota pentru prima dată am gustat sucul de cocos. Este foarte gustos! Aici am aflat şi gustul jackfruitului, cel mai mare fruct exotic din lume, şi Averrhoa carambola – steaua tropicală. Nu în zadar Sri Lanka este numită «raiul vegetarienilor». O asemenea abundenţă şi varietate de fructe şi legume nu am mai întâlnit până acum.

Despre localnicii pe care i-ați cunoscut în călătoria dumneavoastră ce ne puteți spune? Ați reușit să înțelegeți felul lor de a fi?

Pe insula Ceylon m-a impresionat bunăvoinţa localnicilor. Nu i-am auzit să ridice vocea sau să se comporte neadecvat.   Aborigenii zâmbesc mereu şi în orice moment sunt gata sa-ţi vină în ajutor. Bărbaţii manifestă un respect deosebit faţă de femei. Din spusele oamenilor în ţară sunt foarte puţine divorţuri. Aici sunt respectaţi şi vârstnicii. Este plăcut să vezi în oraş copii prietenoşi care merg spre şcoală. Ei sunt îmbrăcaţi în uniformă albă  şi merg pe stradă de parcă ar fi nişte îngeri.

Ce ar putea învăța moldovenii de la localnici?

În primul rînd modestia și politețea. Zîmbetul larg al oamenilor prietenoși ne-a însoțit pe tot parcursul concediului. Acum ne lipsește aceasta!

Cum sunt prețurile (cazare, restaurante, haine, agrement)? Când plecați undeva, aveți un buget limitat sau dimpotrivă?

Aflându-mă la odihnă în alte ţări şi comparând preţurile, consider că în Sri Lanka ele sunt  acceptabile.

Dacă ar fi să vorbim despre planificarea bugetului pentru odihnă, atunci  eu îl planific din timp. Însă această călătorie a fost spontană. Plecarea în Sri Lanka a fost pentru mine o surpriză din partea iubitului meu şi, desigur toate cheltuielile au fost suportate de el. Cu excepţia ceaiului şi suvenirelor nu am făcut alte cumpărături  pentru că lucrurile de acolo ni s-au părut prea simple sau calitatea lor nu era tocmai potrivită.

De obicei, preferați să vedeți mai multe locuri sau vă spuneți că mai puțin e mai bine?

„Mai bine odata să vezi decât de o sută de ori să auzi”. Desigur, după posibilităţi, este necesar de a combina utilul cu plăcutul. Şi plecând într-o călătorie la mii de kilometri de casă, ne-am străduit să vedem cât mai multe locuri pitoreşti ale ţării şi să cunoaştem cât mai mult despre Sri Lanka şi istoria ei.

Cum vă pregătiți înainte de a pleca într-o vacanță? Vă planificați totul din timp sau preferați spontanietatea?

De obicei, pentru o vacanță mă pregătesc din timp, dar de data asta totul a fost spontan, cu toate că iubitul meu ma preîntîmpinat că s-ar putea să plecăm în vacanță în țările calde.

Cu ce cumpărături v-ați întors?

Din toate călătoriile mă întorc cu suvenire caracteristice pentru o ţară sau alta. De data asta am adus o figură de elefant care este simbolul prosperităţii şi multe tipuri de ceai gustos din Ceylon, pentu că anume ceaiul este cartea de vizită a ţării. Acum, în fiecare zi savurez gustul aromat al ceaiului şi îmi amintesc de minunata vacanţă în Sri Lanka.

Ce ați învățat despre dumneavoastră în această călătorie?

În această călătorie am înțeles câd de importantă este pentru oameni natura. Lucrurile cele mai simple sunt cele mai importante în viață, dar tocmai pentru că sunt atât de simple le uităm – sau le ignorăm – foarte ușor…

Comentarii