SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Killerii din dormitor

3 septembrie, 2014 Autor: Silvia Petrov Foto: bedbugsinfo.ca


Chiar dacă ești unul dintre oamenii care consideră că expunerea la microbi este benefică sistemului imunitar, fii înțelept și ia niște măsuri pentru a te proteja de cei mai răi microbi care se regăsesc în casa ta.

Germenii se ascund în toată casa. În special pe lucrurile atinse de toată lumea – telefon, telecomandă, covor, masă, chiuveta de la bucătărie, baia – șirul poate continua.

Dacă credeai că în dormitor ești mai în siguranță, să știi că te înșeli. Anume în dormitor se găsesc unele din cele mai periculoase bacterii.

Așadar, unde se ascund killerii din dormitor?

 

Pernă

Aproape 70 la sută din oameni spun că cel mai important pentru un somn bun este o pernă confortabilă. Dar mulți dintre noi facem o mare greșeală – păstrăm perna preferată prea mult timp!

De fapt, pernele trebuie schimbate la fiecare 6 luni. N-ai idee cât de multe bacterii sălășluiesc în pernă, dar și pe suprafața lenjeriei de pat și câte dintre ele ajung pe pielea ta în timp ce dormi!

Cum scăpăm de killerii din pernă?

Trebuie să spălăm lenjeria de pat cel puțin o dată pe săptămâna în apă fierbinte – mai des dacă cineva este bolnav. Este bine să pui un prosop curat pe pernă, pentru a te asigura că iți ferești pielea de bacterii și de acnee. Schimbă prosopul zilnic sau măcar la 2 zile.

 

Saltea și pilotă

Saltelele și pilotele sunt gazde extrem de primitoare pentru acarieni. Fecalele și cadavrele acarienilor pot produce alergii și te pot îmbolnăvi de astm. “Hrana preferată” a acarienilor de casă este transpirația și pielea exfoliată. Aceștia preferă locurile întunecoase, călduroase, cu umiditate ridicată și neaerisite.

Cum scăpăm de acarieni și alte bacterii din saltea și pilotă?

În saltea se găsesc numeroase secreții, așadar este mai sănătos să acoperi salteaua și pilota cu o pătură impermeabilă și să speli în mod regulat lenjeria cu apă fierbinte, pentru a distruge microbii (acarienii mor la 600C).

Folosește un aspirator pentru o îndepărtare maximă a bacteriilor de pe saltea și pilotă.

Schimbă salteaua la fiecare 5 ani.

 

Pe covor sau mochetă

Covorul poate conține până la 200 de mii de bacterii per centimetru pătrat: este de patru mii de ori mai murdar decât capacul de la toaletă și poate fi casa perfectă pentru alergeni, afirmă doctorul Charles Gerba, de la Universitatea din Arizona.

Cum scăpăm de acarieni și alte bacterii din covor şi mochetă?

Aspiratorul nu trebuie folosit superficial, numai pentru a îndepărta murdăria vizibilă. Este necesar sa insiști cât mai mult pe covoare și mochete pentru ca aspiratorul să îndepărteze praful din profunzime. Covorul ar trebui spălat cu aburi o dată pe an.

Cea mai bună soluție este să înlocuiești covoarele și mochetele cu suprafețe care pot fi curățate și igienizate mult mai ușor, precum parchetul, linoleumul sau gresia. Mai ales că aceste  suprafețe pot fi curățate fără prea mult efort.

 

Pe mânerul ușii

Germenii se răspândesc repede pe clanțele de la ușă, mânerele de la dulapuri, pe întrerupătoare și lămpi. Dezinfectați aceste suprafețe cel puțin o dată pe săptămână cu șervețele dezinfectante. Iar dacă cineva este bolnav sau aveți musafiri, faceți acest lucru mai des.

Nu uitați, țineți departe alimentele de dormitor. Resturile atrag moliile și bacteriile.

 

 

 

Comentarii