SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

La mulți ani de Ziua Internaţională a Iei!

24 iunie, 2015 Autor: Petronela Muntean Sursa: agerpres.ro Foto: facebook.com
11210436_518131785011584_1886563867602904650_n


Astăzi, 24 iunie, se sărbătoreşte ziua internaţională a iei. Scoate-ţi ia din şifonier şi poart-o cu mândrie!

La mulți ani tuturor românilor de Ziua Internationaţională a  Iei, sărbătorită pe 24 iunie începând cu 2013. E ziua în care tradiția și cultura vin să-și demonstreze încă o dată valoarea și importanța ce s-a născut la sate, cu sute de ani în urmă, dar care se descoperă pe meleagurile noastre și-n ziua de azi, devenind și mai populare.

Ia este  o cămașă tradițională românească de sărbătoare, confecționată din pânză albă, bumbac, in sau borangic și împodobită cu mărgele și broderii la mâneci și la gât. Croiala este relativ simplă: un dreptunghi de pânză, tăiat rotund în jurul gâtului și întărit cu șnur răsucit. Mânecile sunt, de cele mai multe ori, încrețite atât la umeri, cât și la încheieturile mâinilor. Este un tip de cămașă scurtă până la talie, spre deosebire de cămașa anterioară, mai veche, ce îmbrăca întregul corp și se purta dedesubtul hainelor pentru a apăra corpul de ”vrăji și pericole”. Tehnica decorării iei s-a transmis de la mamă la fiică, fapt care a conservat tradiția și gustul de la o generație la alta.

Motivele folosite la decorarea iei sunt diverse: stilizate, geometrice sau inspirate de natură. Se disting mai multe variante de bază în compoziția decorului de pe mâneci: ie cu mâneci cu dungi verticale brodate (în râuri drepte), dungi oblice sau ”ie cu stele”. Partea din față a cămășii este și ea bogat brodată, prin repetarea acelorași modele existente pe mâneci. Iile brodate cu ”spic” făceau parte din costumul de nuntă din Moldova. Culorile folosite la broderie erau în două — trei nuanțe cromatice, de regulă, dar se broda și cu o singură culoare, de obicei negru.

În timp, finețea materialelor folosite, armonia cromatică, dar și croiul pieselor de port românesc, țesute, croite și brodate în casă au fost apreciate de reginele României, Elisabeta și Maria, dar și de aristocrația feminină a timpului.

 

 

Comentarii