SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Legătura dintre utilizarea telefonului mobil şi cancer există!

31 mai, 2016 Autor: Nicoletta Marcu

SOCIALCercetătorii unui studiu din SUA au găsit incidenţe tumorale la şobolanii de laborator expuşi la unde radio de frecvenţă scăzută, reinițiind discuţii despre siguranţa utilizării telefoanelor mobile.

Încă de când oamenii au început să utilizeze telefoanele mobile, cercetătorii au creat dezbateri în privinţa siguranţei acestora şi asupra problemelor pe care le-ar putea crea pentru sănătatea umană. În urmă cu mai mult de zece ani, guvernul SUA a iniţiat un studiu pentru a afla un răspuns la această întrebare. Rezultatele preliminare ale studiului au fost făcute publice în această săptămână, potrivit unui portal american.

 

Pe de altă parte, alţi experţi argumentează că rezultatele nu ar fi veridice şi chiar dacă sunt, tipurile de cancer implicate ar fi atât de rare, încât riscul de îmbolnăvire ar fi neglijabil.

Unii sunt de părere că studiul indică existenţa unei legături între tipuri rare de cancer şi utilizarea radiofrecvenţelor emise de telefoanele mobile sau că rezultatele ar fi false, dar mai mulţi cred că rezultatul înspăimântător este o concidenţă.

Problema este că studiul efectuat a inclus extrem de multe tipuri de cancer dezvoltate de şoarecii de laborator, aşa încât, chiar şi un rezultat pozitiv ar fi putut fi întâmplător, a declarat Lauer. Donald Berry, preşedintele Departamentului de Biostatistică şi Matematici Aplicate al M. D. Anderson Cancer , afiliat Universităţii din Texas, a declarat că autorii au utilizat în mod eronat statisticile şi că niciun rezultat al studiului nu trebuie să fie considerat semnificativ din punct de vedere statistic.

 

Studiul a fost făcut public pe site-ul bioRxiv, un spaţiu destinat oamenilor de ştiinţă, a fost condus de Programul Naţional de Toxicologie (NTP), o colaborare între Institutele Naţionale de Sănătate, Administraţia pentru Alimentaţie şi Medicamente (FDA) şi Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor. NTP este un program bine receptat în general. Studiul a inclus atât şoareci cât şi şobolani, dar în prezent au fost făcute publice datele referitoare doar la secţiunea privitoare la şobolani, din cadrul studiului.

Comentarii