SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Lorand Soares Szasz: „Cea mai mare criză în Moldova este criza de mentalitate” – (FOTO)

28 mai, 2016 Autor: Lucia Cujbă
13295169_1245796468766675_2022536327_n

INTERVIUPe Lorand Soares Szasz îl cunoaște mai toată lumea de la noi care este preocupată să-și dezvolte o afacere. Este unul dintre cei mai buni și faimoși traineri în consultanţa de business din România. Speaker-ul servește drept inspirație și motivare pentru mii de oameni care își doresc să atingă succesul. Vine des în Moldova, pentru că, spune el, publicul de aici are o sete fantastică de cunoștințe. Vorbește în citate, e carismatic și întotdeauna pomenește despre soția lui, Vania. Un bărbat fericit și împlinit, veți spune. În interviul de mai jos am reușit să aflăm ce crede antreprenorul român despre mediul de afaceri din Moldova, la ce proiecte lucrează în prezent, precum și alte detalii care, suntem siguri, vor stârni interes.

 

Lorand, ai fost de mai mult ori în Moldova în calitate de trainer pentru antreprenori. Cum ai descrie mediul de afaceri din țara noastră?

Cred că cel mai potrivit termen este creștere. E un mediu în care acum se pun bazele. După o perioadă în care lucrurile nu s-au mișcat prea mult, acum încep să se miște și se mișcă frumos. Dacă ar fi să comparam piața din Republica Moldova și Europa Occidentală, aș putea spune că țările fost comuniste au oportunități mai interesante pentru antreprenori decât țările occidentale. Acolo piața este destul de așezată și cu greu intri cu ceva inovator. În Republica Moldova, la fel ca și în România, lucrurile acum se așază.

Cine începe acum, în cațiva ani poate ajunge lider de piață.

Care este cea mai mare lacună a mediului de afaceri din Moldova? Sistemul, birocrația sau lipsa unei culturi antreprenoriale a celor care fac business?

E lacuna pe care a avut-o și România după comunism. O mentalitate în care lucrurile pot să fie ascunse sub preș, mușamalizate, însă nu pentru mult timp. Mi-ar plăcea să se construiască afacerile cu integritate din start, însă acesta e ,,bagajul” pe care îl lasă un sistem aspru, combinat cu lipsa de educație.

Crezi că în Moldova este criză economică, iar procesul de tranziție care este invocat foarte des de politicieni este doar un pretext pentru a ne convinge că anume din acestă cauză progresul nu este vizibil?

Dacă ne luăm după ce spun politicienii și oamenii în general, în Moldova este criză de 15 ani. Progresul într-o țară apare atunci când politicienii și populația, împreună, își doresc acest lucru și lucrează în această direcție. Atât în România, cât și în Moldova, încă se fură ca în codru, încă se fac afaceri păguboase pentru stat și pentru țară, încă se încearcă îmbogațirea unora, dar cum spuneam mai sus, aceste lucruri mai repede sau mai tarziu vor înceta.

Cea mai mare criză în Moldova este criza de mentalitate. Acolo ar trebui să căutăm soluția.

Ce înseamnă succesul pentru tine?

Să pot să îmi ating obiectivele cu conștiința împăcată că nu mi-am încălcat valorile în care cred. E un lucru simplu care mă face fericit. Pe lângă asta, succesul înseamnă să pot să îi ajut pe ceilalți. Altfel, o ,,ispravă” care nu inspiră sau nu ajută mai departe nu devine succes, ci o simplă reușită personală.

13281835_1245796778766644_36463817_n

Una dintre cărțile tale preferate este „Secretele minții de milionar” de T. Harv Eker. Te întreb care sunt aceste secrete. Cum gândește o minte de milionar și cum te-a influențat pe tine această carte?

Dacă să dezvălui secretele i-ar face pe citirori să nu mai citească cartea, aș prefera să tac. (râde). Cred că cel mai bun principiu din carte care m-a învățat să gândesc bogat a fost să identific tiparele negative legate de bani pe care le aveam (banii mulți se fac numai în mod necinstit, banii te schimbă, banii sunt simbolul lăcomiei etc) și să le schimb. Practic, e un proces prin care realizezi că acele gânduri nu au cum să atragă prosperitate în viața ta, sunt niște comportamente învățate și e bine să le schimbi. Dar recomand fiecăruia să citească întreaga carte.

Cine este omul de afaceri cel mai apreciat de tine?

Nu am o persoană anume. Învăț de la fiecare ce pot. Cum învăț de la un miliardar, învăț și de la proprietarul unui start-up, dar evit să îmi fac idoli din oameni. Fiecare avem și aspecte pozitive și negative. Important e să știi cine vrei să fii tu și să asimilezi acele informații care te ajută să ajungi acolo.

La ce proiecte lucrezi în prezent?

Sunt multe proiecte frumoase la care lucrăm cu întreaga echipă. Anul acesta pentru noi e un fel de ,,curățenie de primăvară”. Ne pregătim să lansăm o platformă online în care toate materialele create până acum, dar și altele vor fi atent sistematizate și organizate ca să poată să ofere cât mai multă valoare utilizatorilor.

Ne pregătim și de ieșirea pe piața internațională (SUA, Asia etc.) și, pe lângă aceasta, dedic mult timp familiei mele, celor cinci afaceri și școlii private Royal School în care sunt implicat ca fondator.

După ce închei ziua de muncă, cum preferi să te relaxezi? 

Să petrec timp cu soția mea. Orice am face împreună, dar să știu că îi sunt alături mă relaxează și mă face fericit.

Ce similitudini există între dragoste și afaceri?

Ambele sunt geniale când dai 100%. Afacerile sunt profitabile și fascinante când dai 100%, în dragoste e la fel. Când oferi 100%, primești același lucru. Și asta nu are decât să îți aducă fericire.

Când revii în Moldova? Ce ai reușit să vizitezi în țara noastră? Ce te-a impresionat și ce te-a contrariat?

În 27 iulie susțin un workshop de marketing la Chișinău. Abia aștept. De vizitat, nu prea am apucat să vizitez, decât așa, în treacăt. Ce mi-a plăcut a fost deschiderea oamenilor. E un public mai deschis la educație decât cel român, de exemplu. Oamenii au o sete de cunoaștere fantastică.

Comentarii