SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Lovitura pe care Putin o dă Europei. UE devine ostatica Moscovei. „În 2017, vom depăși recorduri”

25 aprilie, 2017 Autor: Alexandru Rufanda Sursa: Incont.ro Foto: NBC news

RECOMANDAMGazprom anticipează că construcția gazoductului Nord Stream 2, care va transporta gaze din regiunea arctică în Germania, va crește cota grupului rus pe piața europeană, în pofida concurenței gazelor lichefiate venite din Qatar și Statele Unite, transmite Reuters.

 

Directorul general al Gazprom, Alexei Miller, a declarat că tranzitul gazelor prin Ucraina va scădea după 2020, dar nu va fi oprit complet, așa cum avertiza Moscova că se va întâmplă după duplarea capacității actuale a Nord Stream, scrie News.ro.

Partenerii occidentali ai Gazprom au convenit luni să furnizeze jumătate din finanțare pentru proiectul Nord Stream 2, în valoare de 9,5 miliarde de euro, eliminând un obstacol mare din calea planului rusesc de a livra mai multe gaze Europei, din 2019.

Gazprom asigură în prezent o treime din necesarul de gaze al Europei, contribuția să crescând de la un sfert în ultimele două decenii. Grupul consideră că poate crește livrările de gaze, în pofida temerilor Uniunii Europene că blocul comunitar devine prea dependent de resursele energetice ale Rusiei.

”Astazi, în 2017, depășim recordul din 2016 cu circa 10%. Așa că ne putem aștepta la noi recorduri în acest an, iar cota Gazprom pe piața europeană va creste”, a spus Miller, unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui Vladimir Putin.

Gazprom a vândut o cantitate record de 179 de miliarde de metri cubi de gaze în Europa, în 2016, datorită cotațiilor scăzute ale petrolului, în funcție de care este stabilit prețul gazelor, și de temperaturile scăzute de pe continent.

Clienții cer mai multe gaze în acest an, iar Gazprom consideră că în următorii 15 ani poate livra cea mai mare parte din necesarul suplimentar de 100 de miliarde de metri cubi de gaze până în 2035, pe fondul declinului producției interne.

 

”Scaderea producției de gaze din Marea Nordului, ca și în alte țări europene, devine un factor foarte important. Luând asta în considerare, cota de piață a Rusiei va creste”, a spus Miller.

UE a devenit mai reticentă la dependența de gazele rusești din cauza conflictului din estul Ucrainei și anexarea Crimeii de către Moscova.

Gazprom livrează gaze în Europa pe trei rute, respectiv prin Ucraina, rută Yamal-Europa via Belarus și Polonia, și nouă conductă Nord Stream pe sub Marea Baltică, către orașul german Greifswald.

Luni, Gazprom a semnat un acord de co-finanțare a Nord Stream 2 cu companiile europene Uniper, Wintershall, Shell, OMV și Engie.

Statele din estul Europei și cele baltice consideră că noua conductă pe sub Marea Baltică va face ca UE să devină ostatica Moscovei.

Comentarii