SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Ludmila Agheni, despre copilul său ”Eumama”, un ghid pentru mămici – (FOTO)

23 februarie, 2016 Autor: Mirela Urușciuc

DIVERSE"Eumama" este singurul îndrumar care ajută proaspetele mămici cu tot felul de sfaturi utile pentru creșterea copilului său. Ideea i-a venit Ludmilei Agheni, după ce a văzut acest concept implementat în diferite țări. Acum ghidul "Eumama" se distribuie în toate maternitățile din Chișinău și în unele maternități din țară.

Când și cum ți-a venit ideea de a crea un ghid pentru mămici?

Ucraina, Belgia, Marea Britanie… Asemenea ghid există în multe țări, însă nu și la noi. Atunci m-am gândit că ar fi bine să existe și în Republica Moldova un îndrumar informativ despre îngijirea corectă a copilului, chiar de la nașterea lui. Ideea a apărut cumva spontan, prin noiembrie 2013, iar în martie 2014 „s-a născut” și ghidul pentru mămici Eumama.

În acest an împlinim doi ani, timp în care, zilnic, venim în ajutor mămicilor cu un set de reguli și recomandări aprobate de Asociația de Medicină Perinatală din Republica Moldova. Toate adunate în ghidul Eumama, cărțulie pe care mămica o primește la maternitate, imediat după naștere, absolut gratuit. În plus, primește și multe, multe daruri de la partenerii noștri – oamenii care sunt într-un gând cu noi.

La moment, ghidul Eumama se distribuie în toate maternitățile din Chișinău și în unele maternități din țară.

Ce a stat la baza acestei decizii?

Sunt și eu mămică, am două fete, de 4 și 6 ani. Am trecut și eu prin „școala maternității” și știu cât este de dificil să faci față acestei meserii când nu cunoști suficiente informații la acest capitol.

Desigur, „practica bate gramatica”,  dar e nevoie de timp.

„Nu înceta să citești, să te informezi, să „furi” din experiența altor oameni” – convingerea care m-a făcut să fac primul pas.

Meseria de mamă este una extrem de responsabilă și nu e deloc ușoară, iar ghidul Eumama vine să simplifice perioada maternității, să o facă pe cat se poate de clară, pe înțelesul fiecărei proaspete mămici, cu sau fără experiență.

E greu să aduci o informație veritabilă?

După puțin timp de la apariția ghidului în maternități, am lansat și site-ul www.eumama.md – platforma ce conține atât ghidul online, cât și interviuri, reportaje, știri despre și pentru mămici. Colaborăm cu medici, oameni publici, mame cu experiență care ar vrea să-și împărtășească secretele. Sunt oameni alături de care ne reușește să dezvoltăm teme utile, de interes major. În plus, ne conformăm și dorințelor cititoarelor noastre. Mămicile întreabă, Eumama discută cu specialiști în domeniu și, ulterior, vine cu răspuns desfășurat în formă de articol pe www.eumama.md

Sunt sigură, dacă la efortul depus mai adaugi dragoste și dedicație, la ce lucrezi îți reușește cu brio.

Cum este mama Ludmila Agheni?

Cum? O mamă obișnuită, cu doi copii minunați. Și asta e cea mai mare realizare a mea.

O mamă care face tot posibilul să facă față atât job-ului, cât și familiei. Să îmbine ambele roluri fără a neglija unul în folosul altuia.

O mamă care îndeamnă și alte mămici să fie active, să renunțe la modul sedentar de viață, să prețuiască fiecare clipă petrecută alături de cei dragi.

Consideri că ghidul eumama poate schimba vieți?

Aș vrea să credem că putem influența într-un mod oarecare natalitatea care, din păcate, este în descreștere.

Aș vrea să putem face lumea mai bună. Să mișcăm lucrurile din loc. Să ne construim fericirea noastră, nu a vecinului și nici a colegului.

Comentarii