SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Lungmetrajul lui Igor Cobileanski poate avea șanse la Oscar

17 octombrie, 2014 Autor: Ana Creascov


Moldova se va afla pe listele celor nominalizați la Oscar, în 2015. Cel datorită căruia numele țării noastre se va face auzit este regizorul Igor Cobileanski. Lungmetrajul său „La limita de jos a cerului” a fost acceptat pentru Oscar.

Echipa Promotime.md nu a putut rata șansa de a-l felicita pe regizorul Igor Cobileanski și de a-i pune câteva întrebări referitoare la eveniment. Dumnealui nu a părut deloc extaziat, justificându-se prin faptul că: „Mai bine e să oferim șanse minime de câștig, la început, decât la sfârșit să ne alegem cu o doză bună de dezamăgire”.

Scenariul filmului oglindește întreaga societate moldovenească, într-o manieră extrem de realistă, fără a ambala punctele slabe ale țării. Tocmai această discreție a plăcut și publicului străin, filmul fiind premiat la multe festivaluri internaționale.

Acel „orășel uitat de lume”, cum se vehiculează în presă, este alcătuit, de fapt, din imaginile a 3 orașe de la noi: Chișinău, Orhei și Anenii Noi, ne-a mărturisit Igor Cobileanski. Tot regizorul ne-a spus că nu e un proces ușor de a-și selecta actorii care ar putea reda cu exactitate ceea ce scrie în scenariu. Dar, există cazuri când procesul se inversează, creând scenariul după un anumit actor, pentru o anumită fire sau temperament.

Cineastul ne-a comunicat că nu-și cunoaște adversarii, în schimb am aflat că un film trebuie să fie eligibil, să reprezinte țara, să fie de lung metraj și să aibă premiera făcută în țara pe care o reprezintă, pentru a fi ales de către Comitetul Festivalului Oscar.

Fiind întrebat de ce a ales să meargă pe această linie dramatică, dar să nu continue cu comedii precum „Sașa, Grișa și Ion”, Igor Cobileanski ne-a declarat: „Eu însumi sunt de 2 feluri: uneori trăiesc în dramă, alteori sunt comic, nu pot spune cu certitudine despre asta, dar sper ca în 10 ani să înțeleg”.

Festivalul american Oscar va premia cel mai bun film într-o limbă străină în luna ianuarie, 2015.

 

Comentarii