SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Lungu Alina Ada – o pictoriță din România care a uimit criticii de artă din Germania prin lucrările sale inedite – (FOTO, VIDEO)

24 iunie, 2018 Autor: Petru Moisei

CULTURĂRecent în Germania, orașul Köln a fost inaugurată prima expoziție de artă modernă a tinerei pictorițe Lungu Alina Ada. Publicul german a apreciat extrem de înalt lucrările expuse și originalitatea direcției abordate de către româncă. ,, Ea este un talent de excepție și a fost mereu mai rapidă decât media. Susținută din fragedă pruncie de tatăl ei, de asemenea pictor, a fost deja de la vârsta de 7 ani capabilă să termine desene anatomice. La 19 ani a fost distinsă de Universitatea Națională de Arte din București cu titlul de cea mai bună studentă a anului și a primit o bursă pentru Berlin, iar acum, la 21 de ani, este pe punctul de a absolvi Academia. Este complet logic să se meargă cu aceeași viteză. Într-un mod aventuros au ajuns tablourile chiar în acest week-end aici în Köln. Și așa am ajuns aici, la două luni după această primă întâlnire și privim cu atenție prima expoziție individuală a Alinei Ada Lungu. " - Elke Backes – Critic și Istoric de artă.

Cităm din cuvîntarea profesorului german de artă, Werner Liebmann: 

,,Alina Ada Lungu, o tânără artistă cu un ochi atent la natura înconjurătoare, cu un simț acut al diferențelor în perceperea realității și cu o mare întrebare în minte, pe care o formulează simultan cu un răspuns cuprinzător: ”Numai prin pictură se poate ajunge aici?” În mod evident, Alina l-a urmărit pe compatriotul ei, Adrian Ghenie, și a fost de-a dreptul fascinată de picturile sale de virtuoz al penelului. În orice carieră artistică se ajunge la un anumit punct, de unde nu mai există cale de întoarcere, și poți presupune că cineva a făcut ca viața Alinei să fie cuprinsă de entuziasm, originalitate și forță și a reprezentat impulsul inițial pentru tot ceea ce a urmat și pentru tot ceea ce este expus în acest catalog.

Dar Alina Lungu nu a adoptat formele sau gândirea unui alt pictor, aici vorbește un artist care-și țese o mult mai fină pânză de amintiri, speranțe și întâlniri personale decât un presupus model. Acest lucru se poate observa chiar și din formatul însușii. Aici ne confruntăm cu o atenție care este formulată într-un sens personal și este mai preocupată de nuanțele unei soluții decât de a se lăuda cu pretenții.

În consecință, portretele ei și imaginile de familie reprezintă elementul principal al lucrărilor ilustrate în catalog. E ca o referință la celebrul citat ”Ecce homo”: ”Iată omul!”, când încearcă, în tablourile ”Autoportret 1”, ”Autoportret 2” și ”Autoportret 3”, prin toate mijloacele picturale, să ajungă la un răspuns liber de orice fel de vanități. Este esența omului vizibilă în carapacea lui exterioară? Poate cineva avansa procesul pictural ca proces de cunoaștere și: ”Cine sunt eu?” Condus de întrebarea dacă o persoană poate săpa prin suprafața pielii către substanța ascunsă de dedesubt, pentru a zgâria, a netezi, a restructura. Ea caută amestecul de gândire, simțire și înțelegere, pe care noi îl numim caracter sau suflet. Din acest punct de vedere, pictura Alinei nu este o mixtură fină sau o curtenitoare suprafață, ci o pictură în straturi, care dezvăluie procesul interogativ, lăsând ”semne” în urmă. În acest fel, Alina Lungu are un instrument cu ajutorul căruia se desprinde de tiparul pictural al modelelor sale artistice. Un tablou este bun dacă abordarea este de aceeași complexitate ca și realitatea pe care o reprezintă. Ca și în cazul oricărui nou început în pictură, există în acest catalog reminiscențe ale stilului pictural al Vechilor Maeștri. Poți cuantifica forța zâmbetului unei femei prin comparație cu ”marii pictori” ai prezentului, atunci când ea se pune față în față cu Adrian Ghenie sau Neo Rauch. Lucru care trebuie urmărit în a doua parte importantă a grupului de lucrări prezentate.

Aici nu se pun doar întrebări despre ”cum se face” (de exemplu, ”Interpretarea lui Holbein” sau ”Contemporanul Velázquez”), ci se caută în mod special deplasări, imponderabilități și diferențe vizuale. Imaginile pitorești de tip ”fade in/în estompare” devin colaje temporale cu rezultat utopic. Apropierea de Neo Rauch îi aduce o plenitudine complet nouă a culorii și un punct de vedere neașteptat.

Spațialitatea împrumutată de aici este întreruptă de tăieturi Lungu (Supermarket Coffee Street). Lucrările artistice ale lui Ghenie, ca și pe cele ale vechilor maeștri, le abordează cu o atitudine romantică și, totodată, renunță la adaptarea respectivelor stiluri de pictură. În acest punct, un nou câmp de dezvoltare se deschide pentru Alina Lungu, câmp care merită o deosebită atenție, deoarece ne poate spune multe despre viitoarea sa metodă de lucru.

O tânără artistă la începutul călătoriei sale are nevoie de decizii clare și poate și de un adăpost, așa încât sensibilitatea și talentul să poată evolua, iar timpul este de asemenea necesar pentru a-i întări poziția. Prezenta ei atitudine picturală, domeniul principal în care Alina Lungu se mișcă într-un mod infailibil și expresiv, o arată în mijlocul unei lumi care poate transforma personalul în general. Ea este capabilă să formuleze elemente personale, precum tensiunile picturale și păstrează întrebările deschise privitorilor, abținându-se și de la alegații. Acest lucru poate fi într-un mod minunat observat în lucrările ”Maternitate II”, ”Maternitate II”, ”Cină noaptea” și ”O familie banală”. Toate sunt lucrări echilibrate, cu o înfățișare suverană, care-și ating scopul prin ascuțime / difuziune sau din acuratețea lor destul de dezvoltată. Aceste imagini activează o percepție care conectează elementul personal cu cel universal și atemporalitatea cu momentul prezent, ”acum”-ul.

Cu ”Ecou”, Alina Ada Lungu a reușit să producă o lucrare care nu doar jonglează cu ceea ce s-a spus până acum, dar care combină viteza unei decizii cu precizia unei observații în care culoarea albă este strălucitoare.

Tablouri minunate, o pictoriță extraordinară, un drum deschis, nu ne mai rămâne decât să le urăm artistei și expoziției mult succes.”

Comentarii