SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Maniere. Cum procedăm când cineva foloseşte excesiv telefonul mobil

14 decembrie, 2015 Autor: Lucia Cujbă Sursa: digi24.ro
sondaj__91_din_cetateni_utilizeaza_telefonia_mobila__un_utilizator_din_trei_are__smartphone_1421396809_15388800


"Homo Smartphonicus" este un fenomen foarte cunoscut pentru realitățile zilelor noastre. Nu este de mirare că atunci când avem o întâlnire cu cineva, de cele mai multe ori facem cunoștință și cu smartphone-ul său. Când sunt scuzabile și când nu aceste situații, din perspectiva bunelor maniere? Cum procedăm atunci când suntem într-o discuţie cu o persoană care, exact în aceste momente, foloseşte excesiv telefonul mobil? Consilierul de etichetă din România Karina Nagy a răspuns la aceste întrebări în cadrul unui reportaj digi24.

Trebuie să înţelegem, în primul rând, motivaţiile pentru care persoana foloseşte atât de mult telefonul mobil. Pentru că dacă este CEO-ul unei companii, este normal să fie racordat la evenimente. Dacă este un om de presă, iarăşi este normal să fie racordat la evenimente. Şi atunci este scuzabil comportamentul, dacă acest comportament sau această manieră de a ne trata are într-adevăr argumente reale, verificabile. Adevărate. În schimb, dacă este doar o persoană care foloseşte telefonul cu emfază, tocmai pentru a ne sublinia cât de ocupată şi cât de adulată pe reţelele de socializare este – e de preferat să o întrebăm, iarăşi, cordial, pe o tonalitate foarte plăcută, dacă există o altă zi în care putem să avem această discuţie, pentru că vedem că este preocupată de toate mesajele pe care le primeşte pe telefon şi ne-am dori puţin să relaţionăm la nivel uman. Nu electronic.

În niciun caz nu luăm şi noi telefonul mobil şi începem să ne arătăm importanţa folosindu-ne de toate aceste mesaje electronice pe care le primim, nu începem să citim o carte electronică pe telefon în timp ce persoana are de-aface cu propriile mesaje. În concluzie, este bine să înţelegem motivaţia pentru care persoana se comportă aşa cum se comportă şi apoi să luăm măsurile. În schimb, a comunica respectuos cu persoana din faţă înseamnă în primul şi în primul rând a înţelege persoana şi apoi a găsi cea mai bună modalitate, de comun acord, cea mai bună modalitate pentru persoană şi cea mai bună modalitate pentru mine, de a comunica. Şi de a împărtăşi. Asta înseamnă comunicare: a împărtăşi informaţii, pasiuni, evenimente, ştiri.

Comentarii