SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Maramureșenii și arta vestimentară tradițională

14 martie, 2015 Autor: Irina Rogojina


Cele mai frumoase tradiții sunt cele care își păstrează valoarea în timp. Maramureșenii se deosebesc de multe alte regiuni ale României, dar și de Republica Moldova, deoarece ei își apreciază cu adevărat arta vestimentară tradițională și nu ezită să îmbrace costumul popular la fiecare sărbătoare.

În Maramureș, tradiția este demnitatea etnică, asemeni unui testament strămoșesc, pe care fiecare generație este responsabilă să-l respecte și să-l ducă mai departe. De aceea nu ar trebui să fie ceva neobișnuit dacă treci prin Maramureș duminica sau de sărbători și vezi oameni ce poartă cu mândrie ținutele tradiționale. Îndeosebi în satele situate pe văile Iza și Mara, poți asista gratuit la o adevărată paradă vestimentară autentică, care nu are nici o legătură cu marketingul turistic.

Portul maramureșean deține eleganța sobră, reținută, se deosebește prin caracterul său cu totul original și cu elemente specifice, care nu pot fi găsite în alte regiuni. Impresionant este faptul că toate elementele costumelor sunt produsul industriei casnice textile, fiind confecționate din cânepă, in sau lână și păstrându-și vechiul obicei de a țese, broda și de a prelucra tradițional firele în microatelierele casnice.

Costumului femeiesc nu-i lipsește basmaua înflorată sau neagră la femeile mai în vârstă, cămașa cu mâneci trei sferturi și cu decolteu triunghiular, poale peste care se îmbracă două zadii (cunoscutele țesături în costumul tradițional femeiesc, decorate cu dungi late negre alternând cu altele roșii sau portocalii purtate peste poale, o parte în față și cealaltă în spate), un pieptar de pănură sură, sau un „lecric” (jachetă), guba (cojocul) din lână albă cu mițe lungi, iar ca accesoriu, se poartă „zgarda scumpă” (mărgelele de corali) sau zgărdanele (țesături de mărgele mici în jurul gâtului).

Portul bărbătesc este mai simplu, însă la fel de frumos. Cămașa albă, scurtă și cu mâneci lungi este elementul de bază, vara se poartă gatii (izmene) lungi până la mijlocul gambei, iarna cioareci (pantaloni) din lână albă, lecric și gubă. Accesoriile purtate de bărbații maramureșeni sunt clopul (pălăria specifică) și straița țesută în culori vii.

Chiar dacă în ultimii ani s-au făcut mici abateri și modificări de la portul tradițional de bază, maramureșenii poartă nu doar Ia cu mândrie, însă întreg costumul autentic ce își are amprenta unui neam cu o valoare culturală remarcabilă care nu își pierde identitatea odată cu trecerea timpului.

Comentarii