SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Mărţişoare cu flori nemuritoare

3 martie, 2015 Autor: Laura Ignat


Deja al treilea an în luna lui mărţişor, Svetlana Juravliova, locuitoare a satului Cricova, confecţionează mărţişoare asortate cu bucheţele de flori care îi amintesc de primăvară şi de copilărie. De la o vârstă fragedă îi place să confecţioneze lucruri inedite, care bucură privirea. S-a născut într-un cătun din Ucraina. Pe atunci făcea mărţişoare simple, din aţe colorate. Mai târziu, fiind pusă-n situaţia de a cumpăra mărţişoare colegilor de serviciu, Svetlana Juravliova  a revenit la vechea pasiune, dar a început să realizeze obiecte mai sofisticate. De trei ani confecţionează mărţişoare cu bucheţele de levănţică, de tei, de flori de nu-mă-uita, care bucură privirea şi se bucură de o mare căutare în rândul cumpărătorilor.

Am găsit-o în proces de lucru. Confecţiona mărţişoare.  Lucrează la ele începând din luna ianuarie. Le realizează singură, urmărind televizorul ori ascultând radioul. Nu apelează la ajutorul nimănui, depune mult suflet în ceea ce face şi fiecare mărţişor este unic în felul său.

Pasiunea a reînviat acum trei ani, când la 1 martie 2012, femeile de la Combinatul de vinuri „Cricova” , unde este angajată Svetlana Juravliova, au decis să dăruiască câte un mărţişor bărbaţilor.

Suflet de femeie

„Am mers la piaţa de mărţişoare şi mi-au plăcut doar mărţişoarele împletite. Celelalte confecţionate din elemente din plastic de China îmi displac. Tot atunci am luat decizia să confecţionez  singură mărţişoare. După ce am cumpărat materia primă am purces la treabă”, mărturiseşte protagonista noastră. Au ieşit cele mai frumoase mărţişoare după reacţia colegelor de serviciu. Ea este delegată la orice sărbătoare de colectiv să propună idei pentru cadouri, felicitări, fiind considerată sufletul lui.

Deşi este angajată şi are două servicii, femeia reuşeşte să-şi delecteze sufletul cu diferite ocupaţii unde este nevoie de lucru creativ. Serile şi le dedică pasiunii sale. Orice obiect vechi din casă, de la vecini, rude , părinţi este restaurat, îmbunătăţit de mâinile Svetlanei Juravliova. Scara unde locuieşte ea, este decorată cu diferite compoziţii, chiar de la intrare până la uşa ei unde un omuleţ din paie arată cu mâna la cuvântul scris pe compoziţie:„Welcome”.

 Mărţişoare tradiţionale

Faima de meşteriţă deosebită de mărţişoare originale i s-a dus de la unul la altul.  În prezent colaborează cu Sala de degustare a vinurilor de la Combinatul de vinuri „Cricova” pentru care meştereşte magneţi cu elemente decorative care descrie oraşul subteran Cricova şi Republica Moldova pentru turiştii care-l vizitează. În această lună şi magneţii pentru Sala de degustare de la Cricova conţin culorile alb şi roşu ale mărţişorului.

În acest an a reuşit să confecţioneze circa o mie de mărţişoare de şapte tipuri. Are mărţişoare mai cochete pentru femei, mai sobre  – pentru bărbaţi şi mai jucăuşe pentru copii. Este mereu în proces de creaţie, elementul esenţial rămânând a fi bucheţelul de flori, în rest îi apar idei în funcţie de materia pe care o cumpără şi de care dispune, adunată  încă în perioada caldă a anului.

În acest an, deşi toate mărţişoarele  sunt  viu-colorate,  cele cu miros de flori sunt cele mai întrebate. „Nimeni nu face asemenea mărţişoare,  deşi le-au fotografiat, studiat cu minuţiozitate de felul cum le-am făcut”, mărturiseşte cu mândrie femeia.

Mărţişoare cu magneţi pentru decorarea interiorului

„Azi am alcătuit un tip nou de mărţişor, care conţine struguri de poamă. În acest an am utilizat la crearea mărţişoarelor şi lut polimeric, vopsit în culori alb-roşu. Unele tipuri de mărţişoare după ce sunt purtate pot fi lipite pe frigider, pentru că au şi un magnet mic”, ne spune creatoarea, în timp ce ne prezintă câteva mostre.

Svetlana Juravliova nu stă niciodată în stradă să comercializeze mărţişoarele pe care le confecţionează. „Eu pierd mult timp. Ale mele se vând datorită oamenilor care mă-nconjoară. Mulţi deja mă cunosc vin şi cumpără. Deja al doilea an am comenzi speciale pentru unele  instituţii bancare, instituţii preşcolare, şcolare care comandă un anumit tip de mărţişor”, se confesează femeia.

 

Zâmbetele omuleţilor de zăpadă

Spune că pasiunea de a crea îşi are originea în copilăria sa, care a  petrecut-o în nordul Ucrainei, într-un cătun mic, numit în ucraineană „hutor”. „Acolo era mult lut, flori, o natură extraordinară. De la începutul vacanţei şi până-n toamnă petreceam la bunici. Îmi amintesc şi acum mirosul acela de fân pe care dormeam o vară întreagă. Copiii, nepoţii noştri de azi nu se bucură de o aşa copilărie”, îşi aminteşte Svetlana Juravliova.

Până a începe confecţionarea mărţişoarelor pentru luna martie curent, meşteriţa a confecţionat omuleţi de zăpadă, care au fost comercializaţi din om în om la sărbătorile de iarnă. „Când tricotam omuleţii, eu le zâmbeam lor şi ei mie. Aşa că aceşti omuleţi de zăpadă din lână au ajuns şi în Italia, SUA, Canada, România, Ucraina. Zâmbetele noastre de aici au fost transmise mai departe”, povesteşte meşteriţa cu ardoare soarta creaţiilor sale.

În casa Svetlanei Juravliova se regăseşte şi azi o lustră veche de la bunica, restaurată cu mărgele colorate, o veioză restaurată şi alte lucruri decorate cu gust.

 

Semnificaţia mărţişorului

Una din legendele simbolului primăverii ne spune că odată soarele a coborât pe pământ, luând chipul unui tânăr, pentru a participa la o horă dintr-un sat. Zmeul cel rău, văzând că a luat chipul unui tânăr, l-a răpit şi l-a închis într-o temniţă, provocând suferinţă întregii naturi. Se spune că râurile au încetat să mai curgă, păsările nu mai cântau… până nici copiii nu mai râdeau. Nimeni nu ştia ce să facă până când, un tânăr voinic s-a hotărât să îl înfrunte pe zmeu şi să elibereze soarele. Slăbit şi grav rănit, tânărul a reuşit să ajungă până la temniţă soarelui, l-a eliberat, după care a murit, sângele acestuia curgând pe zăpada albă. Soarele a urcat pe cer şi a vestit venirea primarii, umplând de fericire inimile pământenilor. De atunci, tinerii împletesc doi ciucuraşi, unul alb şi unul roşu, oferindu-i fetelor pe care le iubesc sau celor apropiaţi. Roșul semnifica dragoste pentru tot ce este frumos, albul simbolizează sănătatea şi puritatea ghiocelului, prima floare a primăverii.

 

Descoperiri arheologice

Trecând de la legende la lumea de basm la cea reală, descoperirile arheologice arată că prima zi a primăverii se celebra încă de acum 8000 de ani. Pe vremea dacilor, simbolurile primăverii erau confecționate din timpul iernii, urmând să se poarte după ziua de 1 Martie. Pe atunci mărţişoarele erau fie nişte pietricele colorate în alb şi roşu, înşirate pe o aţă, fie o monedă sau mai multe legate cu fire subţiri de lână albă şi neagră, în unele locuri alb cu roşu. Dacii credeau că mărţişoarele aduceau primăvara şi le purtau până când înfloreau copacii.

Comentarii