SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Mereu optimistă și cu zâmbetul pe buze, VERA NASTASIU ne povestește despre cariera sa!

18 decembrie, 2017 Autor: Doinița Babalic Sursa: ea.md Foto: ea.md

INTERVIURIVera Nastasiu este cea mai tare antrenoare de dicție de la noi din țară. Mereu optimistă și cu zâmbetul pe buze, le povestește participanților cursurilor sale despre un caricaturist care caricaturizează caricaturi caricaturistice. Lecția pe care încearcă să o transmită tuturor este faptul că marile realizări nu vin prin putere, ci prin perseverență. Află mai multe detalii despre cariera sa în interviul ce urmează.

„Cel mai în vârstă client al meu a avut 67 de ani. Ei vin la dicție din varii motive: în primul rând își doresc să aibă încredere în forțele proprii, ori o articulare bună și corectă în limba română te pune întotdeaun în prim plan. Doi: scapă de vulnerabilitatea unui discurs pe care ei îl cred îndoielnic, proiectându-și deja o stare negativă, deși resursele în calitate de comunicator îl recomandă, dar el nu știe asta. Și trei: de cele mai multe ori ei nu conduc textul, dar textul îi conduce pe ei, ori ce îmi doresc eu de la oamenii care ajung în sala mea de curs este să iasă din zona lor de comfort, din anonimat și să își șlefuiască anumite abilități și calități pe care le au.

Oamenii care ajung să deprindă această artă trebuie să înțeleagă un lucru foarte important: discursul public nu este despre ei, ci despre public. Pe principiul ăsta pornim să dezvoltăm ritmul, intonația, expresivitatea, tonalitatea și toate detaliile aferente unui comunicator veritabil. În procesul de lucru și educație contează cât de multă libertate îi oferă părintele acasă micuțului, copilului care a atins 30, sau 40 de ani. Generațiile noastre au fost limitate la discuțiile cu maturii, în a avea punctul nostru de vedere, alte principii sovietice care ne-au făcut vulnerabili. Mă bucur că generația actuală trăiește diferit, are punctul său de vedere și este mult mai degajată.

Alegem să facem dicție, la orice vârstă, în primul rând dacă există un defect de vorbire. Ele pot fi sesizate pe la 3-4 ani și este important acolo săintervină logopedul, antrenorul de dicție și psihoterapeutul dacă e cazul. Majoritatea defectelor de vorbire sunt rezolvabile. Cursul meu ar trebui să se țină exclusiv în grădinițe, iar educatorilor din Republica Moldova, multora dintre ei, le trebuie imperios un curs de dicție. Unii au un limbaj suburban aproape.

Dorința de a axcela și de a nu te opri acolo – asta ar trebui să îi motiveze în primul rând pe cei care au trecut de 20, 30 sau chiar 40 de ani să facă dicție. Dacă îți dorești să cucerești, să excelezi, să inspiri, să devii acel catalizator care schimbă anumite paradigme, formează anumite curente – ei trebuie să facă și dicție. Lucrez și la moament cu oameni importanți, cărora nu pot întotdeauna să le dau numele din motive de confidențialitate.

Nu am o problemă dacă o persoană nu dorește să se afle că face public speaking sau dicție cu mine. Respect intimitatea și discreția fiecăruia, iar dacă rezultatele lor vorbesc despre asta în activitatea de zi cu zi eu devin mândră de acest lucru. La dicție ei toți devin elevi. Pentru unii poate deveni frustrant asta…  Eu, fiind consultant național pe comunicare pentru toate femeile din Parlamentul Republicii Moldova, pot să își spun că avem multe femei de valoare anume când vine vorba despre atitudinea lor – toată lumea consideră că oricând poate învăța ceva.

Scopul meu nu este să mă impun în fața lor. Nimeni din sala mea de curs nu face ca Vera, ci alături de Vera. Eu așa sunt pentru toți, vreau să fiu un prieten care îi ajută cu intonația, frazarea, ritmul, pronunția, etc. Vreau să le descopăr povestea fiecăruia și urmăresc evoluția lor și după ce pleacă din sala mea de curs. Dacă problema pe mine mă depășește eu recunosc și apelăm neapărat la psihoterapeut, indiferent de persoana care vine la mine. Pentru o mare parte dintre clienți fac și discurs public, dar și comunicare cu presa, iar asta e la fel de solicitant. Eu fac sugestii și asta nu e cu titlu de buchie de lege.

Nu vreau să iau pauze. Este bine să nu îți pui întrebări dacă Vera prea mult vorbește, trebuie să îți pui întrebări dacă Vera tace. În vacanțe mă distrez, ascult muzică, cânt… sunt un om normal, ca fiecare dintre noi. Iau o pauză doar dacă răcesc rău sau aerul condiționat a suflat exagerat. Sunt matinală și mă și culc destul de târziu, iar antrenamentul zilnic de dimineață îl fac, mai lejer sau mai acentuat dacă am nevoie. Râd mult și îmi place să mă energizez cu multe bancuri.

Există o mare diferență între a vorbi și a comunica. Toată lumea vorbește. Comunică doar cel care știe ce face cu mâinile, picioarele și fața lui. Fața ta trebuie să reflecte starea pe care tu o ai. Nu poți mima. Îmi place când femeile nu uită să fie și vulnerabile, feminine, deși trebuie să avem coloana vertebrală dreaptă. Modul în care pășim demonstrează modul în care vrem să fim tratați.

Ca să înțeleg de ce are nevoie un client îi fac o evaluare, iar ea este gratuită pentru clientul de orice vârstă. Le ofer opțiuni, sunt sinceră mereu. Unii nu primesc atât de ușor verdictul, dar revin după ce își dau seama că am avut dreptate. Mulți dintre jurnaliștii de la noi ar avea nevoie de cizelare a dicției. Jurnalismul m-a înățat și pe mine mult: să îmi păstrez echilibrul și imparțialitatea, să fiu obiectivă, să nu fac jocul politic al cuiva. Iată că nu te prea îmbogățește meseria de jurnalism în Moldova, însă oricum trebuie să fie făcută demn.

Am renunțat la blugi, este o decizie legată de imaginea mea și nu le duc dorul. Fuste multe, creion în special. Am o mulțime de sacouri, de toate culorile și stofetele. Mai am și pantofi, genți, însă totuși sacourile sunt cele mai multe. Îmi plac hainele de calitate, nu neapărat scumpe. Cel mai scump sacou a costat cam 480 de euro – cred că e cam mult, nu am mai dat asemenea bani pe o altă haină.

Gloria, fiica mea, mă urmează atunci când vine voba despre siguranța în acțiune și modul responsabil de a-și organiza lucrurile. Când își dorește ceva știe că mă poate impresiona doar pe partea de dezvoltare personală, inteligență, etc. Îmi aminteșete zilnic că trebuie să îi aduc un frate. Mă tachinează zilnic cu „De ce-uri”, cu întrebări legate de cuvinte noi, de telefonul pe care i l-am dăruit și care a ajutat-o să învețe să scrie. E foarte academică, vrea să știe ce sunt alea „oportunități”, „circumstanțe”, etc. Noi punem accent pe limba română, iar Gloria deja îi taxează pe toți cei din jur cu pronunția corectă. Mi-a adus și câțiva clienți din curtea blocului.

Apreciez oamenii originali și autentici, iar asta se naște din pasiune, energie, ore multe de muncă și cedări mari din unele privințe. Îmi plac femeile deștepte și frumoase, prin definiție. Dincolo de felul cum arată, o femeie care nu are nimic în cap se deconspiră în primele cinci minute. Le-aș recomanda să nu uite de prima impresie, să nu se cramponeze pe ceea ce au și sunt ci să tindă spre dezvoltare continuă, să pună mâna pe carte și să crească mereu. Să nu uite că sunt femei, să își asigure mereu spatele cu cineva care le apreciază, le respectă și le iubește.

 

Comentarii