SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Mihaela Dvornic, designerul moldovean care creează poșete din lemn unice – (FOTO)

8 februarie, 2018 Autor: Doinița Babalic Sursa: perfecte.md Foto: facebook.com

INTERVIURIMihael Dvornic este o tânără ambițioasă care a reușit să impresioneze lumea prin creațiile ei. Meșteșugăritul și elementele tradiționale sunt cele care o inspiră. Tânăra a reușit să introducă ultima tendință în domeniul fashion, și anume gențile din lemn.

Mihaela Dvornic este o tânără talentată de la noi, are 25 de ani și încearcă să combine armonios activitatea de lector asistent cu marea pasiune pentru creațiile handmade, anume confecționarea posetelor din lemn. Arta și-a făcut loc în viața ei de la o vârstă fragedă. A absolvit Colegiul de Arte Plastice “Alexandru Plamadeala”, după care Universitatea Pedagogică de Stat “Ion Creanga”, Facultatea Arte Plastice și Design. Noțiunile de bază ale artei plastice le-a desprins din cursurile de specialitate. Într-un interviu pentru perfecte.md, ambițioasa și tânăra meșteșugăriță povestește despre talentul și pasiunea sa de-a crea genți din lemn.

Cum ți-a venit această ingenioasă idee, de a crea poșete din lemn și cu accesorii din piele?

Mihaela Dvornic: Ideea creării unei genți cu elemente din lemn a prins contur în 2014, în cadrul unui curs practic de la facultate, când am confecționat una. Geanta respectivă am purtat-o o perioadă lungă de timp și mereu am primit apreciere din partea mai multor persoane. Ulterior, la partea practică a tezei de licență am realizat o colecție vestimentară, intitulată „Poarta Neamului”, pe care am accesorizat-o cu genți din lemn, sursa de inspirație a acestora, fiind arhitectura tradițională rurală.

În familia ta este cineva care ar practica arta lemnului?

Nimeni din membrii familiei mele nu practică arta lemnului, deși talentul în arta plastică, cel mai probabil, l-am preluat de la bunicul meu, pe care mi-l amintesc cu drag, realizând la solicitarea mea diverse schițe din lumea înconjurătoare.

În Republica Moldova ai întâlnit meșteșugari cu care ai împărtăși același talent?

Moldova este o țară cu oameni muncitori și talentați, iar meșteșugăritul, în special în mediul rural, se practică cel mai des. În acest context, aș vrea să menționez că mereu voi fi deschisă pentru colaborări în domeniu.

Cât durează să faci o astfel de geantă?

Timpul de executare a unei genți din lemn depinde de modelul solicitat, în special de mărimea și tehnica aplicată. Dacă geanta include tehnici specifice prelucrării artistice a lemnului, precum ar fi marquetry sau tăietura geometrică, se confecționează timp de două sau trei săptămâni.

De unde provine lemnul? Cu ce alte materiale reușești să îl combini?

Materia primă pentru confecționarea genților o comand în magazinele de specialitate de la noi din țară. În procesul de realizare a genților folosesc lemn din tei, stejar sau nuc, pe care îl combin cu piele naturală și furnitură din metal. Pe parcurs aș vrea să combin lemnul și pânza textilă și să încerc să redau transparența genților prin utilizarea sticlei organice.

Cum asortăm poșeta de lemn? Ea se potrivește unui anumit stil vestimentar sau este o piesă versatilă?

O geantă din lemn este foarte versatilă și poate fi asortată, atât într-o ținută casual, cât și într-o ținută mai elegantă. Totodată, o geantă din lemn, de inspirație etno, ar fi un accesoriu perfect pentru completarea unei ținute potrivite pentru festivalurile de vară.

De ce orice femeie ar trebui să aibă o poșetă de lemn în garderoba sa? Numește trei motive.

Orice femeie trebuie să aibă o poșetă din lemn pentru că: este versatilă, este originală și poate fi piesa cheie într-o ținută, este durabilă în timp și poate deveni un obiect/accesoriu transmis de la mamă-fiică.

 

Comentarii