SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Munca la negru din spatele cosmeticelor de brand

2 octombrie, 2016 Autor: Redacţia PROMOTIME Sursa: channelnewsasia.com Foto: AFP

DIVERSEIndustria frumuseții are și o față urâtă, pe alocuri chiar hidoasă. Nume mari din industria cosmetică, precum L'Oreal, Revlon sau Merck, sunt acuzate că folosesc munca la negru a copiilor din țările sărace. Brandurilor li se incriminează că vând machiaje ce conţin minerale extrase de minori, în mine ilegale.

Fulgii de mica reprezintă ingredientul principal ce face pudrele, rujurile şi ojele să fie sidefate şi strălucitoare. Anume copiii sunt şi astăzi prima mână care extrage aceste minerale. Minorii abandonează grădinițele și șolile pentru a putea munci la negru, acidentele fiind foarte frecvente: micuții se rănesc cu instrumentele de lucru, iar praful duce la infecții ale ochilor și ale plămânilor.

Chiar dacă autoritățile din India, țara cu cele mai multe resurse de acest fel, spun că au închis toate minele din rațiuni ecologice și de securitate, localnicii continuă să cearnă tone de sol, fiind în căutarea pietricelelor prețioase. La rândul lor, marile mărci de cosmetice spun că nu pot şti cu exactitate de unde sunt extrase ingredientele, întrucât acestea sunt achiziționate de la micii intermediari.

Ca să-și lustruiască imaginea, companiile de cosmetice au oferit finanţare pentru construcţia de şcoli în zonele afectate. Împreună cu ONG-urile locale, acestea au reuşit să-i școlarizeze pe unii copii. Totuși, succesul este aproape invizibil.  Mai ales în zonele sărace ale Indiei unde se găsesc cele mai mari depozite de mica din lume.

Comentarii