SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Nasc și la Moldova roboți!

17 martie, 2015 Autor: Sergiu Repida
DSC_6113


Opt băieți de la Colegiul Politehnic au luat Premiul I la categoria Robot Design în cadrul finalei internaţionale FIRST LEGO League din Estonia. La acest concurs au participat peste 380 de copii şi tineri din Estonia, Norvegia, Moldova, Lituania și Letonia. Evenimentul a avut loc în perioada 14-15 martie în Tartu, Estonia.

DSC_5779

FIRST LEGO League este cea mai importantă competiție în domeniul tehnologiei și roboticii şi este dedicată copiilor și adolescenților cu vârsta cuprinsă între 9 și 16 ani.  Competițiile FIRST LEGO League se desfășoară în prezent în circa 100 de țări.

DSC_3040

Echipa din Moldova se numește RoboLords, iar membrii sunt: Gheorghe Țurcanu, Eugeniu Gamarț, Vladimir Patraș, Vasile Cotorobai, Alexandru Efros,  Radu Gîsca, Victor Cufliuc, Dorin Grădinaru. Mentorul băieților este profesorul Adrian Grădinaru.  Tinerii au avut posibilitatea să cunoască domeniul roboticii începând cu luna septembrie 2014, graţie lansării în cadrul Colegiului Politehnic a Programului Educaţional „Roboclub”.

DSC_3237

Ei au construit robotul, l-au programat ca acesta să realizeze misiunile din concurs, l-au testat şi îmbunătățit continuu, au elaborat un proiect de cercetare conform rigorilor concursului. Eforturile şi energia investită a adus roade – băieţii au fost desemnaţi Campioni FLL Moldova la data de 7 martie şi, astfel, au obținut dreptul de a reprezenta ţara noastră în cadrul finalei internaţionale din Estonia. Obţinerea Premiului I în categoria Robot Design în cadrul FLL Estonia este un succes incontestabil şi o experienţă motivantă pentru echipă, dar şi pentru toţi tinerii implicaţi în activităţile Cluburilor de Robotică din Moldova.

DSC_3286

Echipele FLL concurează la 4 probe: Proiectul, Valorile Fundamentale, Designul Robotului și Robotul în Misiune. Un juriu compus din profesionişti din diferite domenii evaluează prestaţia participanţilor şi decide în privinţa învingătorilor în cele 4 probe şi a Campionului FLL, care obține cel mai mare scor cumulativ.

 

 

Comentarii