SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Nu au voie să șofeze și nici să-și descopere părul, în schimb conduc afaceri de miliarde de dolari

28 mai, 2015 Autor: Ana Creascov Sursa: businessmagazin.ro


Nu au voie să-și descopere părul în public, nu li se permite să conducă un automobil și nici să iasă din țară fără permisiunea soțului, în schimb pot conduce afaceri de miliarde de dolari. Arabia Saudită este țara unor mari paradoxuri.

Una dintre nefericitele fericite este și Lubna Olayan, șefa operațiunilor din Orientul Mijlociu ale Olayan Group, companie înființată în 1947 de tatăl ei, cu sediul central în Atena, care mai are 50 de companii afiliate și 150.000 de angajați. Întreprinderea se extinde în mai multe sectoare ale economiei saudite, ce include și servicii petroliere, oțel și fast food.

În această lună, Lubna Olayan a fost desemnată femeia de afaceri a anului în Arabia Saudită. În vârstă de 59 de ani, ea coordonează 40 de companii și firme mixte și administrează un portofoliu de acțiuni în valoare de peste 4,4 miliarde de dolari, potrivit datelor Bloomberg.

 

Grupul Olayan, în colaborare cu alte companii, se află printre cei mai importanți producători de echipamente pentru exploatările petroliere. Tot ei sunt principalii deținători ai francizei pentru Burger King, în Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Afacerea condusă de Lubna se ocupă de fabricarea aluminiului, a oțelului și a materialelor plastice, fiind și producători locali pentru Kleenex, Coca-Cola și scutecele Huggies.

Conform legii islamice, afacerile de familie din Arabia Saudită sunt transferate viitoarelor generații, băieților revenindu-le o moștenire de două ori mai mare. Ceea ce nu a fost valabil și în cazul acestei familii, pentru că averea a fost împărțită în mod egal între cei cinci moștenitori. Cu toate acestea, Lubna este cea mai vizibilă pe plan public.

De menționat este faptul că tatăl Lubnei, Suliman Olayan, a crescut această companie de unul singur, pentru că a fost un orfan cu mijloace modeste de trai. La 29 de ani, acesta și-a ipotecat casa pentru 4.000 de dolari pentru a putea începe proiectul, care a devenit acum un mare pilon economic pentru întreaga Arabie Saudită.  

Comentarii