SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

O echipă de ingineri din Moldova, câștigătoare la un salon prestigios de inventică

27 mai, 2016 Autor: Nicoletta Marcu

AUTOAVAI Car, conceptul de automobil adaptat în totalitate pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, s-a întors cu marele premiu de la cel mai mare salon de invenții din Europa de Sud-Est, „Euroinvent 2016”. Evenimentul a avut loc în Iași, România, în perioada 20-21 mai 2016. Tinerii inginerii din Moldova au convins evaluatorii că merită cele mai multe aprecieri. La expoziție au fost prezentate peste 500 de invenții și cercetări din 42 de țări.

Conceptul de mașină AVAI car a fost creat pentru Alexandr Gomaniuc. Tânărul are 28 de ani, iar ultimii 10 i-a petrecut într-un scaun cu rotile. Alex are job, vise, planuri și dorința de a se integra în societatea noastră, însă are un prag care-l ține în loc – pragul camerei lui.

 

Mașina AVAI are integrată o platformă eficientă și inteligentă, cu senzori de poziționare, ceea ce o face deosebită. Un aspect extrem de important este faptul că șoferul (persoana cu dizabilități locomotorii) nu are nevoie de ajutor pentru a urca la volan. Inginerii au prevăzut absolut toate facilitățile în acest sens. La comanda șoferului, prin aplicație sau telecomandă, platforma iese automat lateral din mașină, se adaptează în dependență de nivelul solului, șoferul urcă pe aceasta nepărăsind scanul cu rotile, scaunul este fixat, iar platforma se retrage în poziția inițială poziționându-l pe șofer în fața volanului.

 

Echipa dispune de concept şi de specialiști, însă nu și de mijloace financiare. De aceea, aceasta a lansat o campanie de colectare de fonduri pentru a sensibiliza opinia publică şi pentru a arăta că Moldova are creatori inventivi. Suma colectată va fi utilizată integral în scopul realizării mașinii AVAI. Echipa intenţionează să continue proiectul în vederea optimizării maşinii din toate punctele de vedere.

 

Pentru donații în numerar: 

Cont bancar Eximbank

USD – MD55EX0000002252718045US

EUR – MD36EX0000002252718045EU

MD – MD41EX0000002252718045MDL

Comentarii