SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

O lucrare a pictorului Picasso, vândută la preţ record cu 57 milioane de euro

1 martie, 2018 Autor: Mihaela Sorocean Sursa: mediafax.ro Foto: mediafax.ro

DIVERSELucrarea renumitului pictor spaniol Pablo Picasso reprezintă un portret al Mariei Therese Walter, consdierată fiind muză lui şi a fost pictată deasupra imaginii celei care i-a succedat în inima artistului, Dora Maar. Aceasta a fost vândut pentru 57 de milioane de euro, miercuri, la o licitaţie organizată la Londra de casa Sotheby's.

Preţul reprezintă un record pentru o pictură a lui Pablo Picasso vândută la o licitaţie europeană.

Lucrarea „Femme au beret et a la robe quadrillee (Marie-Therese Walter)”, din 1937, iniţial fusese evaluat la 41 de milioane de euro.

Pictura o reprezintă pe iubita franceză a lui Picasso,  în dimenisiuni unghiulare şi colorate. Marie-Therese a fost amanta şi muza lui Picasso, iar relaţia lor a început pe când ea avea 17 ani. Femeia s-a sinucis în 1977, la patru ani după moartea pictorului.
Lucrarea în ulei apare pentru prima oară pe piaţa de artă internaţională şi este prima vânzare majoră a casei Sotheby’s din acest an. Identităţile cumpărătorului şi vânzătorului au rămas anonime.

Portretul a fost realizat la câteva luni după capodopera „Guernica”, în 1937, în timp ce în Spania era război civil.

Lucrarea explorează relaţia sa cu Walter, în timp ce pictorul deja începuse o aventură cu artista franceză Dora Maar, pe care o cunoscuse în 1936, potrivit Sotheby’s.

Trăsăturile Dorei Maar au fost subiectul unui alt tablou devenit celebru, mult mai sumbru, realizat în acelaşi an denumit „The Weeping Woman”.

La Licitaţia de artă modernă şi impresionistă organizată de casa Sotheby’s miercuri au mai fost vândute trei alte tablouri de Picasso, printre care „Le Matador”, adjudecat pentru 18,6 milioane de euro.

În cadrul licitaţiei de asemenea, au fost scoase la licitaţie trei lucrări de Salvador Dali, printre care „Maison pour Erotomane” (circa 1932), vândută pentru 3,97 de milioane de euro, şi „Gradiva” (1931) – 3 milioane de euro.

Sotheby’s a anunţat că, la licitaţia de miercuri, a vândut 36 de loturi, inclusiv o lucrare din 1912 de Umberto Boccioni, adjudecată pentru neaşteptata sumă de 155 de milioane de euro.

Pablo Picasso deţinea recordul pentru cel mai scump tablou vândut vreo dată la o licitaţie – „The Women of Algiers (Version 0)”, cumpărat cu 179,4 milioane de dolari la casa Christie’s din New York, în 2015.

Dar, în noiembrie 2017, recordul a fost doborât de tabloul „Salvator Mundi”, de Leonardo da Vinci, care a fost vândut la licitaţie, la New York, pentru 450,3 milioane de euro.

Comentarii