SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Old Chișinău în imagini: Hotelul Palace – (FOTO)

14 februarie, 2018 Autor: Natalia Acciu Sursa: altfel.md Foto: altfel.md

DIVERSEÎnainte de cel de-al doilea Război Mondial, strada principală a Chișinăului arăta foarte diferit. În timpul războiului, această stradă a suferit cel mai mult, iar din toate clădirile vechi au supraviețuit foarte puține. Clădirea Hotelului Palace, care a împodobit strada Alexandrovskaia numaii 35 de ani, a impărtășit soarta celor dispărute.

Hotelul Palace, care și-a deschis porțile pentru prima dată în luna mai, 1914, a fost din start conceput ca cel mai chic hotel din Chișinău. Locul a fost, de asemenea, ales cu succes – în centrul orașului, la intersecția străzilor Alexandrovskaia și Kupecheskaia (intersecția actualului bulevard Ștefan cel Mare și strada Vasile Alecsandri).

Pe lângă fațada decorată frumos, hotelul oferea oaspeților săi camere confortabile, dotate cu cea mai nouă, din acele vremuri, tehnologie. Anume aici a apărut unul dintre primele ascensoare din Chișinău – clădirea era de trei etaje de pe strada Alexandrovskaia și de patru etaje din partea străzii Kupecheskaia.

Elementele decorului fațadei Hotelului Palace descriu cel mai bine atenția cu care era tratat aspectul unei clădiri înainte:

Primul etaj al hotelului era ocupat de magazine, o practică des întâlnită și în acele zile. De exemplu, la scurt timp după deschiderea hotelului, Magazinul fabricii Asociației Producției Mehanice din St. Petersburg „Skorohod”, deja își aștepta clienții.

Din partea străzii Aleksandrovskaia, la parterul clădirii hotelului, era un magazin numit „ Compania Zinger”.

Istoria scurtă a hotelului s-a încheiat în vara anului 1941. Frumoasa clădire a fost atât de grav afectată încât până în 1944 din ea nu au rămas nici zidurile.

Hotelul Palace în anul 1941 / oldchisinauÎn anii de după război, în locul hotelului a fost ridicată o clădire nouă. De atunci intersecția fostelor străzi Aleksandrovskaia și Kupecheskaia arată astfel:

Comentarii