SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Pentru a reuși pe timp de criză, trage cu ochiul la cele 10 idei ale lui Eugen Boico

2 octombrie, 2015 Autor: Gabriela Grițco
12084105_527850964046456_115509764_n


Criza financiară care a afectat situația economică din Europa a ajuns și la noi în țară. În acest context antreprenorii locali încearcă să se descurce fiecare cum poate. În ajutor le vin cât mai multe organizații specializate, care încearcă să le ofere idei rezonabile pentru a-și dezvolta businessul atât la nivel local, cât și la cel internațional.

CEED Moldova, Centrul de Susținere și Dezvoltare a Antreprenoriatului a organizat unBizz Forum, unde mai mulți vorbitori și-au expus ideile despre cum ar putea dezvoltatorii locali să reușească pe timp de criză.

Iată cele 10 idei ale lui Eugen Boico, unul din speakerii evenimentului.

  1. Perioada crizei, eficace pentru autodezvoltare.

Fiecare criză  te predispune la anumite solicitări. Mulți dintre antreprenori cedează în această perioadă, ajung să aibă depresii și să-și distrugă relațiile cu  familia și prietenii.

Sfatul lui Eugen este să avem grijă de sănătatea noastră, și să nu amânăm, de exemplu, o vizită la stomatolog sau alt specialist.

  1. Crizele au fost, sunt, și vor fi.

Deci nu vă creați ideea de afaceri în baza ideii că va trece și criza!

„Nu sperați că va trece criza!”, a precizat Eugen. Această perioadă este favorabilă pentru a schimba regulile de joc, astfel încât să reușim să obținem profit, chiar și pe timp de criză.

  1. Lucrurile simple trebuie savurate, încercați-le fără teamă.

Lucrurile simple, ca un răsărit de soare, niște fructe gustoase, o carte bună citită și recitită sunt rețeta ideală pentru ați reîmprospăta ideile. Oamenilor fericirea cărora este dependentă de lux, le este cel mai complicat în această perioadă și cu cât mai curând vor învăța să se bucure de lucrurile simple, cu atât mai simplu vor putea depăși perioada de criză.

Energia de care dispuneți trebuie țintită spre cele mai importante lucruri. Învățați să administrați energia, unde o focalizați, pe ce lucruri, cât de importante sunt acestea, și, nu în ultimul rând, să o adunați din lucruri simple.

  1. Așteptările mari, aduc frustrări și mai mari.

Deci, ar trebui să învățăm să ne așteptăm la mai puțin, pentru a ne putea bucura de rezultatele noastre.

Aceasta, însă, nu înseamnă că trebuie să fim mai puțin ambițioși, ci din contra. Păstrăm ambiția la același nivel pentru perioada de după criză, iar obiectivele propuse pe termen scurt, le amplasăm la un nivel mai jos.

  1. Afacerea ta trebuie să fie motivată din start

Caută un motiv pentru care trebuie să exiști pe timp de criză. „Pentru a te îmbogăți – acesta nu este un motiv”. Nimeni nu va dori să lucreze pentru tine pentru a te face mai bogat. Trebuie să existe un motiv fundamental pentru care afacerea ta este bună pentru societate, pentru cei care lucrează pentru tine.

  1. Facem ordine în afacerea noastră.

Este simplu: acele lucruri pentru care avem nevoie de mai mult de un motiv pentru a ne convinge pe noi să îl păstrăm, de acele lucruri trebuie să ne despărțim. Aceste active nu îți sunt necesare cu adevărat.

  1. Încearcă să fii echitabil și corect cu angajații tăi.

Să fii corect și bun cu toți și pe perioada crizei să scazi salariile tuturor angajaților pentru că trebuie să micșorezi fondul salarial? – Nu!

Așa angajații care până acum erau motivați să muncească, vor fi descurajați, iar cei care nu au fost, vor lucra împotriva ta.

Identifică acele persoane care pot să te ajute să depășești criza, pe acelea păstrează-le. Le poți mări și salariile pentru a-i menține alături de tine.

Persoanelor care nu merită acest lucru, spune-le că nu poți să îi ajuți și susții acum și că în momentul în care vei depăși criza, vei apela la ei.

  1. Contabilitate vs. Finanțe

Nu urmări câți bani ai acum în cont, ai grijă de angajamentele tale pe o perioadă mai îndelungată.

  1. Vocabularul tău are nevoie de un NU

Criza este perioada în care fiecare are nevoie de cât mai multe resurse financiare. Vin la tine pentru a împrumuta și îți promit că întorc banii în maxim o lună. O persoană, două persoane.. prietenii devin tot mai puțini, iar cerințele tot mai mari.

Nu mai rămâne nici un fond de rezervă de bani pentru circuitul afacerii?!

Aceasta nu înseamnă că nu trebuie să investești în perioada de criză. Investește, dar în tine, în personal, în competențe – investiții sigure care îți vor fi de folos oriunde te-ai afla.

  1. Crează-ți un cerc de prieteni optimiști.

Încearcă să atragi oameni frumoși, optimiști,  care ar putea să te inspire să îți fie alături și să te încurajeze. Aceste persoane din anturajul tău îți vor da forțe pentru ca să reușești și în momentele complicate.

Comentarii