SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Pizza, cea mai iubită mâncare a momentului, cândva a fost mâncarea săracilor

12 august, 2015 Autor: Irina Rogojina Sursa: historia.ro


Deși există o mulțime de rețete gustoase, pizza continuă să fie una dintre cele mai apreciate mâncăruri din lumea întreagă. Chiar dacă este considerată mai degrabă un tip de fast food, din cauza asocierii acesteia cu o dietă mai puțin sănătoasă, în Italia este cea autentică.

Apărută după secolul al XVI-lea, după ce a fost descoperită America și au fost aduse roșiile din Lumea Nouă, tradiționala turtă numită „Focaccia” ce se servea cu diverse topping-uri, ierburi, ceapă sau usturoi în Italia, Grecia antică și India, s-a transformat  în „Pizza”. Inițial această mâncare era considerată una pentru săraci, de aceea și-a făcut greu loc în alimentația aristocraților.

Pe parcurs însă, odată ce topping-urile s-au diversificat, au fost adăugate anumite ingrediente speciale. Pe la jumătatea secolului al XIX-lea, chiar Alexandre Dumas, tatăl, călătorind spre India, a scris despre marea diversitate a sortimentelor de pizza.

Odată ce devenea din ce în ce mai celebră și mai solicitată, pizza s-a răspândit dincolo de granițele orașului natal, Napoli. Datorită imigranților italieni din Statele Unite, „mâncarea săracilor” a devenit celebră și peste ocean. Se presupune că prima pizzerie din America a fost deschisă în Manhattan, în anul 1905, iar la scut timp s-au deschis o mulțime de localuri asemănătoare în cele mai mai mari orașe americane.

După Al Doilea Război Mondial, după ce turismul a luat amploare, și alte popoare au descoperit pâinea italiană ce a devenit atât de faimoasă pe tânărul continent. Astfel, s-a ajuns ca în prezent pizza să fie nelipsită în orice țară. Deși, de când aceasta a început să existe, a „suferit” o mulțime de modificări, poate pozitive, adevărata pizza trebuie să fie mâncată în Italia, la Napoli, în orașul în care aceasta s-a născut.

 

Comentarii