SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Povestea incredibilă a românului care a trăit 225 de ani

7 octombrie, 2015 Autor: Dan Maxim Sursa: voceatransilvaniei.ro


Cel mai bătrân român a trăit în județul Bihor și a ajuns la incredibila vârstă de... 225 de ani! Două secole și un sfert... sau mai degrabă, aproape un sfert de mileniu! Vârsta lui este consemnată de un notar, în cadrul unui proces, notează cancan.ro

 

Totul a început în satul Cărpineț, la poalele Munților Apuseni, unde a apărut un conflict între enoriașii satului vecin, Leheceni. Oamenii nu se mai înțelegeau după ce o biserică a fost ridicată chiar pe hotarul dintre două sate. Totul a ajuns să fie împărțit în jumătate spre folosința ambelor comunități.

Scandalul a început atunci când conducerea a cerut ca Biserica să plătească impozite, după ce mai mult timp fusese scutită de taxe pentru că era construită din donații, pe pământurile sătenilor.

Pentru stingerea conflictului, comitele Bihorului de pe atunci, Diak Andrei, a ordonat un proces public de statornicire și reconfirmare a privilegiului regal, în 1619. La judecată au fost chemați primarii din 6 șate dar și 20 de vârstnici “toți mai bătrâni de 100 de ani” pentru a pune la punct siuația. Aceștia au dat mărturie sub jurământ că toți preoții care au slujit biserica dintre hotare erau neamul lui Pascu, moștenind din tată-n fiu scutirea de impozite acordată de principesa Maria Cristina.

Comentarii