SUNĂ ȘI COMANDĂ-ȚI BANNERUL!

Povestea INCREDIBILĂ a tânărului prinț care numără $540 de milioane pe zi – (FOTO)

29 aprilie, 2016 Autor: Dan Maxim Sursa: adevarulfinanciar.ro Foto: bloomberg.com
bin-salman-saudi

DIVERSEDe Bill Gates, Steve Jobs și Mark Zuckerberg a auzit aproape toată lumea. Pe de altă parte, de prinţul Mohammed bin Salman al Arabiei Saudite nu prea a auzit nimeni până de curând. Concedieri de zeci de mii de oameni, găuri financiare de miliarde de dolari, deprecieri de valute, scumpiri, creşteri de taxe, schimbări la nivel înalt, magnaţi sărăciţi peste noapte sau războaie. Este o poveste reală.

Deși posibil și probabil acum citiți prima oară despre el, Mohammed bin Salman a fost numit în luna ianuarie drept „cel mai periculos om din lume” de către ziarul britanic „The Independent”.

La 12 ani, participa la şedinţele conduse de tatăl său, Salman, pe când era guvernator al provinciei Riyadh din Arabia Saudită. La 17 ani distanţă, ajungea cel mai tânăr ministru al Apărării din lume, la doar 29 de ani.


Imediat după moartea regelui Abdullah al Arabiei Saudite, din ianuarie 2015, a fost încoronat la conducerea ţării fratele acestuia, Salman, care avea pe atunci 79 de ani. Salman a jurat să continue politicile predecesorului său, însă, între timp, lucrurile s-au precipitat. Regele Salman l-a numit pe fiul său favorit, Mohammed bin Salman, drept ministru al Apărării.

Născut la Jeddah în 1985, acesta este al doilea pe linia succesorală la tron, după Mohammed bin Nayef, ministrul de Interne al Arabiei Saudite şi prim-vicepremier.

La 31 de ani, acest prinţ a preluat finanţele Arabiei Saudite, cel mai mare exportator de petrol din lume, conducerea Apărării, dar şi controlul Aramco, cea mai mare companie de petrol din lume.

Astăzi, dacă s-ar lista la bursă, Aramco ar avea, conform analiştilor, o capitalizare de cel puţin 2,5 trilioane dolari, mai mult decât cele mai în vogă companii americane împreună.

Într-un articol realizat de Bloomberg Business Week, prinţul îşi prezintă obiectivele şi anunţă reforma Arabiei Saudite, o ţară care se scaldă în petrol, dar care poate să ajungă în faliment dacă preţul barilului nu îşi revine şi dacă beneficiile de care se bucură locuitorii săi nativi nu sunt reduse.

Arabia Saudită are cea de-a două rezervă de petrol din lume, după Venezuela, însă datorită climei şi a solului, saudiţii pot extrage aurul negru la cel mai mic preţ din lume, făcând din rezervă de sub deşertul din Peninsula Arabă cea mai valoroasă din lume.

Aramco, compania petrolieră controlată de statul saudit, extrage aproximativ 12 milioane de barili pe zi, adică 540 milioane dolari, la un preţ al barilului de 45 de dolari.

Comentarii